Jól jártak a felsőpakonyi gyerekek
Közösen indított versenyt a Pest Megyei Közgyűlés Önkormányzata és a Tégy a parlagfű ellen! közhasznú alapítvány. A tét egy négymillió forint értékű játszótér volt, melyet fele-fele arányban finanszíroztak a meghirdetők. A zsűri szerint Felsőpakony irtotta leghatékonyabban a parlagfüvet, ezért az ott élő gyerekek győztek.

Jól jártak a felsőpakonyi gyerekek

Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke 2008. szeptember 26-án a megyei közgyűlésen napirend előtt ismertette a verseny körülményeit, a nyertes kiválasztásának módszerét, majd az Önkormányzat, valamint a "Tégy a parlagfű ellen!" Közhasznú Alapítvány nevében átadta az értesítést tartalmazó díszoklevelet.

A felnőttek számára kiírt versenyen való részvétel feltétele volt, hogy a pályázni kívánó önkormányzatok a civil szervezetek és a lakosság bevonásával szervezzenek parlagfű-mentesítési akciókat 2008. június 23. és 29 között. Az akcióban gyommentesíteni kellett a település belterületét, beleértve az önkormányzat kezelésében lévő területeket: utakat, közparkokat, köztereket, s ezzel egyidejűleg a helyi lakosok bevonásával minél több magánterületet. A mentesítést fényképekkel kellett dokumentálni, és az akcióról és a dokumentációról a település jegyzőjének kellett rövid beszámolót készítenie. A postázás határideje 2008. július 4. péntek volt.

A játszótér építésének további feltételei is voltak, például: megfelelő terület, engedélyek, tereprendezés biztosítása.

2008. július 14-én Pest Megye Önkormányzatának hivatali helységében, továbbá négy Pest megyei helyszínen zajlott a beérkezett pályázatok zsűrizése. A zsűrit a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal Államigazgatási Kollégiumának parlagfűmentesítési munkacsoportjának tagjai alkották.

A meghirdetett határidőig 21 érvényes pályázat érkezett, melyek közt a zsűri tagjai pontozással döntöütte el, kik kerülhetnek abba a csoportba, amelyből a győztes kikerül. Az objektív döntés meghozatala érdekében a zsűri a pontszámok alapján esélyes négy településre személyesen is ellátogatott, és az itt szerzett benyomások alapján alakította ki a végső sorrendet.

Negyedik lett Herceghalom 24 ponttal, a harmadik Nagykörös 25 ponttal, a második Tác 27 ponttal, s az első helyezett Felsőpakony 29 ponttal.

Szűcs Lajos gratulált a győztesnek, és egyúttal megköszönte az összes indulónak a részvételt. Felsőpakony polgármesterének távollétében Kempf Károly alpolgármester és dr. Remete Sándor jegyző vette át az oklevelet.

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.