Az 'úttörő' parlagfű
A parlagfű amerikai eredetű gyomnövény, a múlt század 20-as éveiben jelent meg Európában. Növénytani szakkifejezéssel élve pionír, azaz úttörő növény, mert az elsők között hódítja meg a növényzet nélküli területeket. Ám ez a szívós gyomnövény a jól beállt növénytársulásokban, gyepekben nem képes elterjedni.

Az 'úttörő' parlagfű

Más megközelítésben is úttörő szerepet tölt be a parlagfű: igen erős allergénje az, amelyre sok beteg először érzékennyé válik (tudományos nyelven szenzitizálódik). Az egyetlen allergénnel szemben kialakult betegség (monoallergia) átalakulhat több allergénnel szemben jelentkező allergiává (poliallergia). A parlagfű allergénje tehát utat nyit más, gyengébb allergének számára: így később már tünetet okozhatnak a tavaszi fák, a pázsitfűfélék, a háziporatkák és penészgombák is. Ez utóbbiak már a lakásban, munkahelyen is magas koncentrációban fordulhatnak elő, ezért akár a kezdeti, szezonális allergia egész éven át tartó betegséggé fajulhat.

A környezetünkben található allergének azonosítása fontos információt nyújt a betegek kezeléséhez és az allergénmentesítés módszerének kiválasztásához, és ezzel a panaszok súlyosbodásának megelőzéséhez. Kellő odafigyeléssel, az allergének felismerésével és időben történő eliminálásával az allergiás betegségek kialakulását is megelőzhetjük (pl.: családi halmozott előfordulás esetén megelőzhető újabb családtag megbetegedése).

Az allergiás panaszok környezeti hátterének kivizsgálásáról itt lehet olvasni http://allergeno.extra.hu/ Szezon előtti további tanácsok http://www.agyme.hu/agyme/archiv/szezon.htm

Dr. Magyar Donát levegőbiológus, MTA Növényvédelmi Kutatóintézet

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.