Népszerű a parlagfű-bejelentő mobilapplikáció
A parlagfűvel kapcsolatos bejelentések 90 százaléka a mobilapplikáción érkezik – válaszolt egy írásbeli kérdésre Nagy István agrárminiszter.

Népszerű a parlagfű-bejelentő mobilapplikáció

A Világgazdaság beszámolója szerint az idén a 2751 lakossági bejelentésből 2597-et már továbbítottak az illetékes hatóságoknak. Az okostelefonokon szeptember 10-től működik a Parlagfű-bejelentő rendszer (PBR) elnevezésű applikáció, amelyet androidos és iOS-rendszerű készülékekre is le lehet tölteni. A PBR korábban csupán internetes felületen működött, a mobilappot és a weboldalt a parlagfüves területek felderítésére, valamint a lakossági bejelentések kezelésének megkönnyítésére hozta létre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Augusztusig csupán 139 esetben büntetett a hivatal a parlagfűvel fertőzött területek miatt, összesen 6,6 millió forintnyi bírságot rótt ki, míg az elmúlt év hasonló időszakában 5,7 milliót. A számok alapján várható, hogy az idén éves szinten nagymértékben emelkedik a büntetések száma.

A növényvédelmi bírságok idei nagysága 15 ezer és 150 ezer forint között mozgott. A 2008 óta érvényben lévő rendelet szerint, akinek a földjén vagy a telkén parlagfűvel borított területet találnak, 15 ezertől akár ötmillió forintig is bírságolható.

A Nébih szerint a leginkább fertőzött területek évről évre ugyanazok. A parlagfű a laza, homokos talajt kedveli, így Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Somogy megye a legfertőzöttebb, de mindenütt sok a parlagfű, ahol jelentős a mezőgazdasági művelés. A nagy, összefüggő erdőségekkel rendelkező megyékben jobb a helyzet, mert ilyen helyeken nem él meg ez a gyomnövény. A parlagfűre allergiások száma évről évre nő, akár kétmillióan is lehetnek.

2021. 10. 12. / Forrás: Világgazdaság

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.