Országos parlagfű helyzetkép (2021. 09. 09.)
Az egész országban virágzik a parlagfű. A virágzó, pollent szóró parlagfüvek aránya a megyék többségében 60-100 % közötti, a virágzás csúcsidőszakában vagyunk, a pollenszórás folyamatos.

Országos parlagfű helyzetkép (2021. 09. 09.)

A legkorábban kelt parlagfű növények túljutottak a virágzás csúcspontján, a pollenszórás csak kismértékben csökkent. A termőhelyek döntő részén a generatív stádiumú parlagfű fejlettség jellemző. Csírázó növény már csak elvétve található a mély fekvésű, helyi záporral érintett területeken. Vegetatív állapotban már csak ezek a frissen kelt növények vannak. A virágzás és termésképződés az uralkodó fenológiai állapot. A főhajtáson a virágzati tengely hossza általában 5-30 cm. A felső levelek hónaljában lévő termős fészkekben megfigyelhető a termések fejlődése, a korán kelt növényeknél a termések érése is. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a parlagfüvek körülbelül 60%-a magérlelés, teljes érés fejlettségű. Szeptember második hetében a parlagfüvek fejlettsége országosan nagyon heterogén, az élőhelytől és a kelési időtől függően a 2 levelestől 200 centiméteres magasságig tehető, a legtöbb parlagfű 70-140 centiméteres nagyság közötti. A nyári időszakban, sok hullámban lehullott lokális csapadék következtében sok a későn – a nyári időszakban – kelt növény. Ezek már fiatal korban, csíranövény állapotban is hozzák a virágot (neoténia).

A parlagfű legnagyobb mennyiségben táblaszéleken, táblaszegélyeken, sikertelenül gyomirtott területeken, kiritkult táblarészeken, parlagon hagyott területeken, mezőgazdaságilag nem művelt területeken, ruderáliákon, árokpartokon, utak szélén, elhanyagolt zártkertekben, beruházási területeken fordul elő.

A mezőgazdaságilag nem művelt területeken a lokálisan és több hullámban érkezett nyári csapadék a parlagfű több kelési hullámát indította el. A parlagfüvek többsége virágzik, a legfejlettebb egyedeknél megfigyelhető a termések fejlődése is. Az utak mentén, árokpartokon, táblaszéleken, táblaszegélyeknél folyamatosan végzik a kaszálást, azonban a csapadékos térségekben a parlagfű gyors újrahajtása figyelhető meg.

2021. 09. 10. / Forrás: Nébih

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.