A Nébih szerint nem eredménytelen a Parlagfű Bejelentő Rendszer
A Parlagfűpollen No Egyesület eredménytelennek és átláthatatlannak tartja az állami Parlagfű Bejelentő Rendszer működését. A Nébih szerint a rendszer jól működik, de a parlagfű kiirtása továbbra is a földhasználók feladata.

A Nébih szerint nem eredménytelen a Parlagfű Bejelentő Rendszer

A Parlagfűpollen No Egyesület elnöke, Kelen Andrásné már azzal sem ért egyet, hogy az állam a lakossággal méreti fel a parlagfűhelyzetet. Mint fogalmazott, remek idegességlevezető lehet, ha az ember bejelenti, hogy parlagfüves egy terület, de „aztán lesz, ami lesz…”. Az elnök szerint ugyanis a Parlagfű Bejelentő Rendszer nem ad elég információt, miután az csak három kategóriát különböztet meg: vették az üzentet, feldolgozás alatt van és hogy lezárták. Ezen kívül azonban semmit nem tudnak meg a bejelentők, például azt sem, hogy milyen volt az érintett terület, mit mentesítettek és mikor, vagy hogy mennyi bírságot szabott ki a hatóság.

Az InfoRádió megkereste a Parlagfű Bejelentő Rendszert működtető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, amely írásban válaszolt a kérdéseikre. A Nébih szerint a parlagfű elleni védekezés széles körű társadalmi összefogást igényel. A Parlagfű Bejelentő Rendszerhez érkező információkat az illetékes jegyzőhöz vagy földhivatalhoz továbbítják. Az igaz, hogy a bejelentő e-mailben vagy SMS-ben most még csak arról kap értesítést, hogy a bejelentése az „elküldve” a „feldolgozás alatt” vagy a „lezárt” stádiumban van-e, ám ha igényli, akkor a hatóság szóban is tájékoztatja az ügy állásáról – jegyezték meg.

A hivatal szerint az állampolgárok egyre több parlagfüves területet jelentenek be, a hatóságok pedig egyre többet ellenőriznek, de pontos számokat nem közöltek arra hivatkozva, hogy az ilyen területek nagysága folyamatosan változik a hasznosításuk és az időjárás miatt. Ebből adódóan az InfoRádió arra sem kapott választ, hogy a Parlagfű Bejelentő Rendszernek köszönhetően csökkent, stagnál vagy nőtt a levegő pollentartalma Magyarországon. A hivatal azonban emlékeztet rá, hogy a parlagfű irtása a területet használó feladata, a hatóságok csak figyelmeztetni és bírságolni tudnak.

2021. 08. 26. / Forrás: Infostart / InfoRádió

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.