Csongrád az idén kevésbé fertőzött
Lényegesen kevesebb a parlagfű, a gazdák sokkal tudatosabbak és szabálykövetőbbek, de gondok azért akadnak – írta a Szeged.hu.

Csongrád az idén kevésbé fertőzött

Sokkal kevesebb az idén a fertőzött terület, mint tavaly – kezdte a Szentmihály és Röszke közötti határban a Szeged TV és a Szeged.hu csapatát kalauzoló Tóth Zoltán, a megyei kormányhivatal földhivatalának munkatársa.

Az idén az időjárás miatt később kezdődik a parlagfű-szezon, ami általában már július közepén beköszön, de a természet ebben az értelemben késik most, mert az agresszív gyomnövény csak ezekben a hetekben kezdi el szórni pollenjeit. Ez egyben az is jelenti, hogy szeptember közepéig-végéig muszáj elviselnünk az allergiát okozó parlagfű hatását.

Fontos a hazai parlagfű helyzet szempontjából, hogy az aratás után vagyunk, és ilyenkor a gazdák tarlóhántással tehetnek a legtöbbet az allergiát okozó növény elterjedésének megállításáért. Többen ezt egyszerűen elmulasztják, úgy okoskodva, hogy az őszi szántás elegendő lesz a vetés előkészítésére.

Ez a fajta takarékoskodás vezet elsősorban a parlagfű elszaporodásához, aminek kellemetlen hatásait nagyon sokan érzékelik. Bár csak becslések állnak rendelkezésre, a szakemberek úgy számolnak, hogy a hazai népesség 60-80 százaléka küzd valamilyen allergiával.

A parlagfű elleni fellépést is leginkább ez indokolja. Az idei a kevés esőzés nem kedvez a parlagfűnek, ám ennek ellenére a Csongrád-Csanád megyei földhivatal a határban található rendellenességek miatt 170-180 esetben készített eddig jegyzőkönyvet
.
A parlagfűvel szennyezett területek gazdáit arra kötelezik a szabálysértések megállapítása után, hogy irtsák ki a gyomnövényt a területükről. A bírságot ennek ellenére meg kell fizetni. Azok, akik a felszólításnak sem tesznek eleget, a beavatkozás költségeit is kénytelenek kifizetni a hatóságnak.

A hivatal munkatársai földi és légi felderítéssel egyszerre „vadásznak” parlagfűvel szennyezett területre. A légi felderítést egyszerre végzik helikopterről, repülőgépről és drónról.

Egyetlen nap alatt ellenőrizhető így Csongrád-Csanád megye teljes területe. Ez azt jelenti, hogy mezőgazdaságban érdekeltek nem reménykedhetnek abban, hogy mulasztásaikra nem derül fény.

A légi felderítés során fényképek készülnek a fertőzött területekről a hozzájuk tartozó földrajzi koordinátákkal, és ezeket mellékelik a szabálysértési jegyzőkönyvekhez. Legutóbb augusztus 6-án végeztek a megyében levegőből elvégzett ellenőrzést, és ennek eredményeként közel negyven eljárást indítottak.

Mint Tóth Zoltán elmondta: tavaly Csongrád-Csanád megyében végeztek a legtöbb légi felderítést országos összehasonlításban, és ennek eredményeként közel 6 millió forintos bírságot róttak ki a gazdálkodóra. Lehet úgy vélekedni, hogy ez nem magas összeg – ismerte el a szakember, ám hozzátette: mindazok, akiket pénzbírsággal sújtottak, öt évig nem vásárolhatnak termőföldet, és csökkenthetik a nekik nyújtott támogatásokat.

Komoly visszatartó erővel bír tehát a növényvédelmi bírság, ezzel együtt sajnos tény, hogy a Dél-Alföld három megyéje – Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád – a parlagfű által legszennyezettebb térségnek számít Magyarországon. Csongrád-Csanád helyzetét tovább nehezíti, hogy Szerbia felől a szél nagy mennyiségben hoz pollent.

2021. 08. 17. / Forrás: szeged.hu

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.