A parlagfű a patkány mellett az egyik legkártékonyabb, invazív faj Európában
A patkányokat és a parlagfüvet tartják az Európában legtöbb kárt okozó, invazív fajnak. Az Egyesült Királyságban és Spanyolországban okozzák a legtöbb kárt a behurcolt fajok.

A parlagfű a patkány mellett az egyik legkártékonyabb, invazív faj Európában

A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy, a NeoBiota folyóiratban megjelent kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál híre alapján számolt be a hvg.

A kutatók a patkányt, a közönséges parlagfüvet, a vadnyulat, a smaragd kőris kéregrontót és a Gyrodactylus salarist (egy piócaszerű parazita) tartják az összes közül a legtöbb kárt okozó öt fajnak Európában. "Csak a patkányok hatvan év alatt mintegy 5,5 milliárd euró költséggel jártak" - magyarázza Phillip J. Haubrock, a frankfurti Senckenberg Kutatóintézet és Természettudományi Múzeum munkatársa.

A legmagasabb költségek az Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország és Németország területén jelentkeztek. A nem őshonos állatok és növények a mezőgazdaságban és az erdészetben okozták a legnagyobb kárt.

Az invazív fajok bevándorlásának és behurcolásának okai a biológus szerint sokfélék: a turizmus, a globális felmelegedés, a kereskedelem és a közlekedés is okolható. Németország például központi fekvése révén kiterjedt kereskedelmet folytat más országokkal, ami elősegíti a nem őshonos fajok betelepedését.

A tanulmányban a tudósok arra is rámutattak, hogy a felmerülő költségek egy részét nehéz számszerűsíteni, így például az emberi egészségkárosodást vagy az őshonos fajok kiszorulását. A kutatók hangsúlyozták, hogy nem minden invazív faj okoz gazdasági károkat, de a felmerülő költségeket valószínűleg rendkívüli mértékben alábecsülik.

2021. 07. 30. / Forrás: hvg.hu

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.