A dohányzás és a penész is súlyosbíthatja a parlagfű-allergiát
A parlagfű tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban kezdődik, ekkor már országszerte komoly tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható – mondta az InfoRádiónak Nékám Kristóf immunológus, a Magyar Allergiaszövetség elnöke.

A dohányzás és a penész is súlyosbíthatja a parlagfű-allergiát

"Fűpollenszezon jön, közvetlenül az első pollenszezont, a fákat követi. Perjék, a rozs tartoznak ide, ez a második legnagyobb csoport, és biztos, hogy többmilliós beteglétszám van csak a füvekkel kapcsolatban. Ez viszont nem jelenti azt, hogy folyamatosan mindenütt minden betegnek tünetei vannak" – mondta a szakember. A pollenek szeptember végén, október közepén tűnnek el a levegőből, de az az orvos tapasztalata, hogy évről évre nő azoknak a száma, akiknél a tünetek akkor is erősödnek, amikor már csökken a pollenszám.

Nékám Kristóf beszélt arról is, hogyan lehet elviselhetőbbé tenni ezt az időszakot az allergiások számára. Első helyen a dohányzást említette, mert mindenféle allergiának az előfordulási gyakoriságát, a súlyosságát és a hosszát is befolyásolja. A második helyen pedig a többi környezeti tényezőt, köztük a légszennyezettséget, de nem elsősorban a kültérit. "A nyirkos lakásokban, üzlethelyiségekben vagy irodákban a penész már magában is egy nagyon kellemetlen és elég erős allergiakiváltó" – mondta.

2021. 07. 26. / Forrás: Infostart / InfoRádió

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.