Utazó pollenek miatt kezdődik hamarabb az allergiaszezon
Rossz hír az allergiásoknak: az atmoszférában terjedő virágporok miatt az arra érzékenyek már az előtt allergiásak lehetnek, hogy környezetükben elindulna a virágzás – állapították meg a Müncheni Műszaki Egyetem tudósai.

Utazó pollenek miatt kezdődik hamarabb az allergiaszezon

1987 és 2017 közötti adatokat vizsgálva az derült ki – hét bajoroszági megfigyelőállomáson szerzett tapasztalatok alapján –, hogy a légmozgásokkal az akár több száz kilométerről is érkező virágpor miatt a szezon egyre hamarabb kezdődik, továbbá hosszabb és erőteljesebb is lesz. Ebben közrejátszik az is, hogy a melegedés miatt maga a virágzás is előbb kezdődik, és a magas CO2 tartalom miatt több a virágpor. Amerikai és kanadai tudósok már tavaly rámutattak, hogy Észak-Amerikában a pollenszezon 20 nappal hosszabb, mint harminc éve.

De egy fontos momentumot eddig nem igazán vettek figyelembe a kutatók, mégpedig azt, hogy a virágpor száll, már csak azért is, mert ez a dolga. Annette Menzel, az egyetem ökoklímatológusa és csoportja úgy találta, hogy bizonyos virágporok, például a mogyoróbokrokról és az égerfákról származók a vizsgált harminc évben akár két nappal is hamarabb jelentkezhettek évente, míg a nyírfa és a kőrisfa virágpor fél napot gyorsultak.

A változó időjárás miatt egyre több faj jelenhet meg a légmozgásokkal, olyanok is amelyekhez az emberek nincsenek hozzászokva, ami növeli az allergiás reakció esélyét. Azt ugyan néha nehéz meghatározni, helyi vagy távoli virágpor van a levegőben, de ha a vizsgálóállomás közelében még nem indult el a virágzás egy adott faj esetében, akkor nyilvánvaló, hogy utazó pollent találtak.

A müncheniek azt nem vizsgálták az utazó virágporok milyen távolságból érkeztek, csak azt nézték, helyi vagy más tájakról való pollenről van-e szó. A szezon előtti pollentranszport az esetek kétharmadában volt felelős a talált virágporokért

2021. 02. 26. / Forrás: Népszava

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.