Már most érdemes gondolni az immunterápiára
Az allergén immunterápia a légúti allergia tartós kezelési módja. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, milyen vizsgálat segít eldönteni, érdemes-e belekezdeni, illetve kinél várható, hogy valóban eredményes lesz a kezelés.

Már most érdemes gondolni az immunterápiára

Az ismert tüneti szerekkel, például az antihisztamin tablettával és a szteroid orrspray-vel szemben az allergén immunterápia az immunrendszer működésére hat. A kezelés során a beteg megfelelő kivonatban szedi az anyagot, amire allergiás. A szervezete így idővel hozzászokik az allergén jelenlétéhez és az allergiás tünetei nem jelentkeznek.

Molekuláris diagnosztika

A kezelés megkezdése előtt fontos egyértelműen meghatározni, hogy mi az allergén, ami a tüneteket okozza. Az allergiavizsgálatok közül a molekuláris diagnosztika segít beazonosítani nemcsak az allergént, hanem annak komponensét is, ami fontos információkat árul el a kezelés várható sikeréről.

A molekuláris diagnosztika elvégzéséhez a betegtől vett vérmintát laboratóriumban elemzik. Ezzel a vizsgálati eljárással nemcsak az allergén egészét, hanem annak összetevőit, vagyis komponenseit is vizsgálni tudják. Dr. Moric Krisztina elmondta, minden allergén több összetevőből áll és ezek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A komponensek mutathatják például az asztmára való hajlamot poratka allergia esetén, de ételallergiában segíthetnek a felesleges diétás korlátozásokat elkerülni. Az allergén immunterápia kapcsán fontos szerepük van abban, hogy megmutatják a kezelés várható kimenetelét.

Fekete üröm vagy parlagfű?

A fekete üröm és a parlagfű virágzása egymás szorosan követi, jelentős időbeli átfedéssel. A betegeknél ezért nehézséget okozhat kizárólag a tüneteik alapján eldönteni, hogy pontosan melyik növény pollenjei okozzák a panaszokat. A molekuláris diagnosztika elvégzésével pontosan lehet látni, hogy ha a parlagfű komponens magas értéket mutat, akkor a parlagfűre allergiás. Ha a fekete üröm komponensre kapunk pozitív eredményt, akkor a tüneteket valójában nem a parlagfű, hanem a fekete üröm okozza. Ha pedig mindkettő magas, akkor valóban mindkét növény szerepet játszik a szénanáthás tüneteinek megjelenésében.

A vizsgálat eredménye alapján el lehet dönteni, hogy parlagfű és fekete üröm kombinált kezelést kell-e kezdeni a betegnél, vagy csak az egyik vagy másik növény okozza a panaszait. Fontos azt is megnézni, hogy a komponensek közül melyik mutat magas értéket. Parlagfű allergia esetén az „Amb a1” a magas rizikójú komponens. Ha a vizsgálattal erre, a parlagfű specifikus, fő komponensére kapunk magas ellenanyagszintet, akkor az immunterápiát mindenképp érdemes elkezdeni, mert várhatóan – 80% feletti valószínűséggel – hatásos lesz. Egyéb esetben, ha a betegnél a parlagfű valamelyik alacsony rizikójú komponense okozza az allergiás tüneteket, az allergén immunterápiát nem érdemes elkezdeni.

Aki ebben az évben szeretné elkezdeni a kezelést, a vizsgálatok miatt már most érdemes erre gondolnia. Az allergén immunterápiát ugyanis három – de legkésőbb kettő – hónappal az allergén növény pollenszórása előtt el kell kezdeni, parlagfű allergia esetén tehát legkésőbb májusban.

2021. 02. 05. / Forrás: Budai Allergiaközpont

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.