Koronavírus és allergia: mások a tünetek
Az enyhe időjárással az első allergén növények pollenjei is megjelentek a levegőben - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-t. Kiemelték azt is: a járványügyi helyzetben fontos, hogy mindenki meg tudja különböztetni az allergiás tüneteket a koronavírus tüneteitől.

Koronavírus és allergia: mások a tünetek

A legtöbb ember számára az allergiaszezon csak tavasszal, illetve nyáron, az egyes fűfélék virágzásával kezdődik, az átlagoshoz képest jóval melegebb téli időszak miatt azonban egyes növények már most megkezdték virágzásukat – figyelmeztet az NNK. A mogyoró, illetve a ciprus- és tiszafafélék koncentrációja a déli országrészben már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A kőris és az éger pollenjei is már többfelé megjelentek, azonban még alacsony koncentrációban fordulnak elő.

A következő napokban a pollenterhelés jellemzően nem változik. A későbbiekben a napi középhőmérséklet emelkedésével az említett növények virágporára allergiások számíthatnak a tünetek megjelenésére, erősödésére.

„Megfelelő odafigyeléssel a pollenallergiás tünetek enyhíthetők” - emelte ki az NNK. Azt javasolják, hogy a mogyoró, a ciprus- és tiszafafélék, a kőris és az éger pollenjére allergiások készüljenek fel a tünetek megjelenésére, illetve erősödésére. Kövessék az NNK naponta frissülő polleninformációs szolgáltatását és szükség esetén kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.

Az NNK szerint a jelenlegi járványügyi helyzetben fontos, hogy mindenki meg tudja különböztetni az allergiás reakciókat a légúti megbetegedések, illetve vírusfertőzések, esetlegesen a COVID-19 megbetegedés tüneteitől. A légúti allergia (szénanátha) az orrnyálkahártya gyulladása miatt rohamokban jelentkező tünetegyüttes, amely során leggyakrabban orrfolyás, orrdugulás, orrviszketés és tüsszentés jelentkezik. A koronavírus-fertőzés szintén a légutakat érinti, jellemző tünetei a láz, a száraz köhögés, a fáradtság és a légszomj, de fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak, torokfájás és mellkasi nyomás is jelentkezhet az érintetteknél. Ha valaki az utóbbi tüneteket tapasztalja, arra kérik, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és hívja fel háziorvosát.

2021. 01. 28. / Forrás: MTI, HáziPatika.com

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.