Országos parlagfű-helyzetkép (2020.09.10)
Az egész országban virágzik a parlagfű. A virágzó, pollent szóró parlagfüvek aránya a megyék többségében 80-100 % közötti.

Országos parlagfű-helyzetkép (2020.09.10)

A tavaszi, fő csírázási időszakban kelt parlagfű növények túljutottak a virágzás csúcspontján, a pollenszórás csökkent, de még mindig jelentős mértékű. A nagy mennyiségű nyári csapadék hatására kelt parlagfű növények többsége most van a fővirágzás időszakában. A később learatott kultúrnövények (pl. tavaszi gabonák) tarlóján lévő parlagfű szintén fővirágzás környéki állapotban található.

Szeptember második hetében a parlagfüvek fejlettsége országosan nagyon heterogén, az élőhelytől és a kelési időtől függően a hatlevelestől a 220 cm-es magasságig tehető, a legtöbb parlagfű 80-170 cm-es nagyság közötti. Újonnan kelt parlagfű már csak elvétve található. A környezeti feltételek kedvezőek a parlagfű növekedéséhez, fejlődéséhez.

A parlagfű legnagyobb mennyiségben táblaszéleken, táblaszegélyeken, mezsgyehatárokon, a forgókban, tőhiányos helyeken, belvíz, valamint vadkárosítás miatt kiritkult táblarészeken, nem megfelelően gyomirtott táblákon, mezőgazdaságilag nem művelt területeken, ruderáliákon, útszéleken, árokpartokon, elhanyagolt zártkertekben, beruházási területeken, hántatlan tarlókon fordul elő. A homoktalajokon a parlagfű jelenléte nagyobb arányú.

A mezőgazdaságilag nem művelt területeken a nagy mennyiségű nyári csapadéknak köszönhetően a parlagfű fertőzés mértéke jelentősen erősödött. Ahol nem védekeztek a gyomnövény ellen, ott erős fertőzés alakult ki. Nagy fenológiai különbségek találhatók a parlagfüvek között ezeken a területeken. Tavasszal több hullámban kelt a parlagfű, az alapvetően száraz időjárásban minden eső elindított egy kisebb kelési hullámot. A nyáron csapadékosra fordult időjárás pedig azt eredményezte, hogy a szokásosnál több a későn kelt parlagfű.

Az utak mentén, árokpartokon, táblaszéleken, szegélyeknél, ruderáliákon folyamatosan végzik a kaszálást, azonban a csapadékos, meleg időjárás következtében a növények gyors újrahajtása figyelhető meg.

2020. 09. 11. / Forrás: Nébih

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.