Helyenként extrém magas a pollenterhelés
Tovább emelkedik a parlagfű virágporának koncentrációja a levegőben, az extrém magas szintet is elérheti.

Helyenként extrém magas a pollenterhelés

A következő napokban jellemzően magas lesz a pollenterhelés. A parlagfűvel erősen fertőzött területek közvetlen környezetében helyenként extrém magas is lehet (III. fokú riasztás) a hét második felében.

A parlagfűpollen koncentrációja általában augusztus végén, szeptember elején tetőzik, és a pollenszemek az első fagyokig jelen lehetnek a levegőben.

A parlagfű pollenszórásának fokozódásával az allergiás betegek már erős, vagy igen erős tünetekre számíthatnak, továbbá emelkedik az asztmás tünetegyüttes jelentkezésének valószínűsége is.

A parlagfűre érzékenyek tünetei állandósulhatnak, illetve erősödhetnek. Így előfordulhat tüsszögés, nátha jellegű orrfolyás, orrdugulás, enyhe fejfájás, könnyező vagy viszkető szemek, torokviszketés, torokköszörülés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet.

A tünetek enyhíthetők azzal esti, lefekvés előtti hajmosással, gyakori, nedves ronggyal történő portörléssel, illetve sokat segíthet, ha az ágyneműt, különösen a párnahuzatot is gyakrabban cseréljük.

2020. 09. 02. / Forrás: alon.hu, Nemzeti Népegészségügyi Központ

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.