Heves megyében is később virágzott a parlagfű
Az időjárás Heves megyében is késleltette a parlagfű virágzását, de már itt is szenvednek azok, akik allergiásak ennek a növénynek a pollenjére – hangzott el az ATV Híradójában.

Heves megyében is később virágzott a parlagfű

„Jelenleg megyénk nagy részében, 60-80 százalékában már a parlagfűvirágzás, illetve pollenszórás időszakában vagyunk. Ebben az időszakban a legnagyobb parlagfűgócpontokat a gabonatarlók jelentik" – nyilatkozta Huszárné Bodor Éva Növény- és talajvédelmi osztályvezető.

A szakemberek szerint a tarlók beszántásával a gyomnövény elpusztítható, és így a virágzása megelőzhető. Ezt mindenkinek érdemes elvégeznie, mert a parlagfű miatt a gazdákat 15 ezer forinttól, akár félmillió forintig büntethetik a hatóságok. A szakemberek helikopterrel is ellenőrzik a gyanús területeket: egy-egy nap, több felszállással a teljes megye termőterületét, mintegy 150 ezer hektárt át tudnak fésülni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gazdák többsége már odafigyel arra, hogy a területét gondozza. Idén egyébként a parlagfű két héttel később nőtt meg akkorára, hogy megnehezítse az allergiások életét.

2020. 08. 18. / Forrás: ATV Hiradó

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.