Országos parlagfű helyzetkép (2020.06.18.)
Június első két hetét a változékony, meleg, csapadékos időjárás jellemezte, mely kedvezett mind a kultúrnövények, mind a parlagfű fejlődésének.

Országos parlagfű helyzetkép (2020.06.18.)

A parlagfű fejlettségi állapota változatos képet mutat. Továbbra sem ritkák a kétleveles fejlettségű egyedek, köszönhetően a csapadékos, meleg időjárásnak, mely újabb kelési hullámot eredményezett. A legfejlettebb egyedek a 40-70 cm-es magasságot is elérik. Virágbimbós, illetve virágzás kezdetén lévő parlagfüvet Fejér megye mellett már Hajdú-Bihar, Veszprém és Békés megye területén is megfigyeltek. Fejér megyében a Csákberényi szőlőhegyen az állomány 2-5 %-a már virágzás kezdetén van. Hajdú-Bihar megyében Debrecen északi részén észleltek a virágzás kezdetén lévő növényt. Veszprém megyében Nagypirit község határában virágzás közeli állapotban, Békés megyében Békéscsaba határában virágzás kezdetén lévő példányt találtak. Ezek a növények mind a parlagfű hazánkban ritka változatai (Ambrosia artemisiifolia var. artemisiifolia).

A parlagfű legnagyobb mennyiségben táblaszéleken, táblák szegélyében, kiritkult táblarészeken, mezőgazdaságilag nem művelt területeken, ruderáliákon, útszéleken, árokpartokon, elhanyagolt zártkertekben fordul elő.

Az őszi káposztarepce táblákon a becők túlnyomó többsége elérte a végleges nagyságot, az érés különböző fenológiai stádiumaiban vannak. Az őszi káposztarepce állományok a kedvezőbb csapadék-ellátottságú területeken jól fejlettek, de jellemzőbb, hogy a repce állományok az átlagosnál gyengébben fejlettek, alacsonyabbak. Parlagfű nem található meg bennük, vagy csak gyengén fejlett egyedek kis mennyiségben találhatóak. Jelentősebb parlagfű fertőzöttség jellemzően főleg táblaszéleken, kiritkult foltokban van.

Az őszi búza állománya a tavaszi, száraz időjárás következtében az átlagosnál fejletlenebb. Az őszi gabona kultúrákban a száraz időjárás miatt az átlagosnál kevesebb parlagfű kelt. A június első két hetében lehullott jelentősebb mennyiségű csapadék hatására elkezdődött a parlagfű csírázása a gyengébb gabona állományokban. Az őszi kalászos állományok többségében a parlagfű nem található meg, vagy csak néhol fordul elő kis mennyiségben. Parlagfű jelentősebb mennyiségben a táblaszéleken, kiritkult foltokban, művelő utakon fordul elő, 2-10 leveles fenológiai állapotban.

A napraforgó vetésterületén az idei évben nagyobb arányban fordultak elő egyenetlen kelésű, heterogén állományok. A június elején megérkezett csapadék, valamint a fokozódó nappali felmelegedés hatására a napraforgók intenzív növekedésbe kezdtek, gyomelnyomó képességük is egyre növekszik. Az állománykezeléseket, sorközműveléseket a táblák többségén sikeresen végrehajtották, a napraforgó területek zömmel gyommentesek. Azokon a táblákon viszont, ahol megkéstek a posztemergens kezelésekkel a parlagfüvek regenerálódtak, és intenzív fejlődésnek indultak. Több termelő ezeken a táblákon a parlagfű visszaszorítására a szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező Viballa gyomirtó szert juttatta ki a kultúrnövény 6 leveles fenológiájától, amely még a 30 cm-es nagyságú parlagfű ellen is hatékonynak bizonyult. A gyomnövényleginkább a táblaszéleken, a forgókban és a sorhiányos helyeken fordul elő nagyobb egyedszámban.

Az idei évben a kukoricában is nagyobb arányban fordultak elő egyenetlen kelésű, heterogén állományok a tavaszi száraz, hűvös időjárás miatt. Az elmúlt napok csapadékos és melegebb időjárása kedvezett a kukorica növekedésének. A kukorica állományok kezdenek záródni, gyomelnyomó képességük fokozatosan javul. A kukorica állománykezeléseket többnyire sikeresen hajtották végre a gazdálkodók. A kezelések a parlagfű ellen is hatékonynak bizonyultak, a kukoricatáblák zöme gyommentes. Folyamatban van a sorközművelés. Jelentősebb parlagfű-fertőzöttséget elsősorban a táblaszéleken, táblaszegélyekben, kiritkult tábla részeken figyelhetünk meg.

Állókultúrákban (szőlő, gyümölcsösök) június elejétől a csapadékos időjárás hatására megkezdődött a parlagfű intenzívebb csírázása. Az ültetvények többségében a termelők folyamatosan végzik állományok gyommentesítését, a sorközök művelését. Parlagfű szempontjából az elhanyagolt ültetvények jelentenek elsősorban problémát, ezekben a gyomirtások elmaradása miatt a parlagfű intenzív vegetatív fejlődésben van, a csapadék hatására fejlődése erőteljes.

A mezőgazdaságilag nem művelt területeken is tavasszal az átlagosnál gyengébb, vontatott volt a parlagfű kelése. A nagy mennyiségű nyár eleji csapadék hatására ezeken a területeken is megindult a parlagfű nagyobb mértékű csírázása, illetve a már kikelt parlagfüvek fejlődése. Az utak mentén, árokpartokon, szegélyeknél folyamatosan végzik a kaszálást.

2020. 06. 18. / Forrás: Nébih

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.