Országos parlagfű helyzetkép (2020.06.04.)
2020-ban a parlagfű kelése az országban március utolsó dekádjában, illetve április elején kezdődött. Az időjárás a gyomnövény számára minden tekintetben kedvezőtlen volt: az alacsony hőmérséklet és a száraz talaj miatt a csírázása az átlagosnál lassabb, vontatottabb volt.

Országos parlagfű helyzetkép (2020.06.04.)

Egész tavasszal jellemző volt a gyakori, erős északi, északkeleti szél, amely tovább szárította a talajokat és hátráltatta a növények fejlődését. Csak a lokálisan lehulló kisebb mennyiségű csapadék hatására indultak be kisebb parlagfűkelési hullámok. Jelentősebb mennyiségben május közepén, végén jelent meg, amikor csapadékosabbá vált az időjárás.

A parlagfű fejlettségi állapota változatos képet mutat. Június elején a parlagfüvek többsége szikleveles és 10 leveles fejlettség közötti, a legfejlettebb egyedek 10-16 levelesek, magasságuk legfeljebb 15-25 cm (Békés megyében legfeljebb 35 cm). Virágbimbós fejlettségű parlagfüvet csak Fejér megyében sikerült találni. A Csákberényi szőlőhegyen elkezdődött a hajtások csúcsán a porzós virágzat kifejlődése, a parlagfű állomány 0,5-1%-a virágbimbós fejlettségű volt.

A parlagfű legnagyobb mennyiségben táblaszéleken, táblák szegélyében, a kapás növényekkel elvetett és még gyomirtatlan táblákon, kiritkult táblarészeken, mezőgazdaságilag nem művelt területeken, ruderáliákon fordul elő.

Az őszi káposztarepce-táblákon a virágzás befejeződött, a becők a termésfejlődés különböző fenológiai stádiumaiban vannak. Az őszi káposztarepce állományok a kedvezőbb csapadék-ellátottságú területeken jól fejlettek, de jellemzőbb, hogy a repce állományok az átlagosnál gyengébben fejlettek, alacsonyabbak. Parlagfű nem található meg bennük, vagy csak gyengén fejlett csíranövények kis mennyiségben, jellemzően főleg táblaszéleken.

Az őszi búza a virágzás, kezdeti szemképződés fenológiai állapotban található. Az őszi kalászosok állománya a száraz időjárás következtében az átlagosnál fejletlenebb, parlagfű jelentéktelen mennyiségben fordul elő benne.

A napraforgó állományok 4-12 leveles fejlettségűek. Az idei évben nagyobb arányban fordulnak elő egyenetlen kelésű, heterogén napraforgó állományok, különösen Nógrád és Csongrád megyében. Az alapkezelések többsége nem kapta meg a hatáskifejtéshez szükséges bemosó csapadékot. Szinte mindenhol állománykezelést is kellett végezni, vagy fognak végezni. A sorközművelés is javában zajlik, sok helyen már elvégezték. A parlagfű elsősorban a táblaszéleken van jelen.

A kukorica 3-10 leveles fejlettségű, ami az elhúzódó vetés következménye. Kukoricában is nagyobb arányban fordulnak elő az idei évben egyenetlen kelésű, heterogén állományok, különösen Nógrád és Csongrád megyében. A parlagfű kelése az átlagosnál kisebb mértékű volt. A gazdálkodók az állománykezeléseket elvégezték, illetve folyamatosan végzik.

Állókultúrákban (szőlő, gyümölcsösök) is megkezdődött a parlagfű kelése. A száraz időjárás miatt jelenleg kevés a parlagfű csíranövény. Április közepétől indultak a glifozátos sorkezelések, valamint a mechanikai sorközművelések, ezzel is mérsékelve az ültetvényekben előforduló parlagfű-fertőzöttséget.

A mezőgazdaságilag nem művelt területeken is a száraz időjárás miatt az átlagosnál gyengébb, vontatott volt a parlagfű kelése. Az utak mentén, árokpartokon, szegélyeknél folyamatosan végzik a kaszálást.

2020. 06. 05. / Forrás: Nébih

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.