Mielőbb irtson, aki el akarja kerülni a bírságot
Az idei évben is árgus szemekkel figyeli a hatóság a parlagfűvel fertőzött területeket, és szórják majd a bírságokat a mulasztóknak, bel- és külterületen egyaránt. És ez nem csak üres fenyegetőzés: a Pénzcentrum információi szerint tavaly összesen 3336 esetben szabtak ki a hatóságok növényvédelmi bírságot, melyek együttes összege meghaladta a 161 millió forintot.

Mielőbb irtson, aki el akarja kerülni a bírságot

A tavalyi évtől megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő. Ez azt jelenti, hogy már egész évben kötelesség a parlagfű elleni védekezés, és a hatóságok is egész évben árgus szemekkel keresik a mulasztókat, de különösen az allergiaszezon közeledtével - és végig a szezon alatt - indulnak be igazán.

Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. A felvett jegyzőkönyv alapján a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül hatósági eljárást indít. Az eljárás során a mulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni. A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

Nem árt tudni azonban, hogy belterületen az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon. Ez persze nem véletlen, a lakóövezetben virágzó parlagfű ugyanis nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az emberek számára.

Amennyiben az érintett nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amely végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik. Ráadásul a kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is az „ügyfélnek” kell megfizetnie.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Pénzcentrumot arról tájékoztatta, hogy a tavalyi évben 96 db bírsághatározat született belterületen, a kiszabott bírság összege 8.554.000 Ft volt. A belterületi eljárás esetén a bírságot nem a Nébih szabta ki, hanem - a jegyző által felvett és átadott jegyzőkönyv alapján - az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya. A bírságösszegek jellemzően 50.000-150.000 Ft között mozogtak.

Külterületen 3240 db bírsághatározatot hoztak a múlt évben, 152.931.269 Ft összértékben – a legmagasabb bírság összege 2.000.000 Ft volt. Ezekben az esetekben sem a Nébih, hanem az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya szabta ki a bírságot – de nem a jegyző, hanem a földhivatal által felvett jegyzőkönyv alapján.

2020. 05. 17. / Forrás: Pénzcentrum

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.