Véget ért a parlagfűszezon
Véget ért a parlagfűszezon – a gyomnövény pollenkoncentrációja országszerte alacsony, és az előrejelzés szerint ez nem is változik az elkövetkezendő időszakban.

Véget ért a parlagfűszezon

A Baranya Megyei Kormányhivatal szakembereinek tapasztalatai szerint a parlagfűvel való fertőzöttség szempontjából átlagos év volt az idei. A gyomnövény a mostani szezonban is elsősorban azokon a területeken okozott problémát, ahol a gazdálkodók a tarlóápolási munkákat nem tudták megfelelő időben elvégezni.

– Jelentős mennyiségű parlagfű-fertőzöttség volt tapasztalható a kultúrnövénnyel fedett táblák széleiben, a kapás kultúrákban (elsősorban napraforgóban, szójában), valamint a műveletlen parlag területeken. A nem jól időzített vagy a nem megfelelő hatékonyságú vegyszeres gyomirtás következményeként szintén nagyobb területeket lepett el a parlagfű – tájékoztatta a bama.hu-t a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Ellenőrzéseik, szemlézéseik tapasztalatai azt mutatják, hogy a baranyai gazdálkodók az idei évben is jelentős erőfeszítéseket tettek a parlagfűvel szennyezett területek kialakulásának megakadályozása érdekében, amit alátámaszt az is, hogy a tavalyi évhez képest mintegy 30 százalékkal kevesebb eljárást kellett indítani. Szintén pozitív változás, hogy a lakosság, valamint a civil szervezetek részéről történt bejelentések száma a tavalyi évhez képest megháromszorozódott, és ezek – néhány kivételtől eltekintve – megalapozottnak bizonyultak.

2019. 10. 21. / Forrás: bama.hu