Pollenjelentés - 2012. 36. hét
Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentése

A 36. héten alacsony volt a pollenterhelés – főleg hétvégén.

A parlagfű pollenszórása Debrecenben és Békéscsabán ezen a héten tetőzött, országos viszonylatban koncentrációja azonban már csökken – a napi országos átlagérték a hét első felében még nagyon magas volt, hétvégén már csak magas szintet ért el. Az egyes állomásokat nézve a parlagfű pollenkoncentrációja még a legtöbb helyen egy vagy több napra elérte a nagyon magas szintet, sőt Nyíregyházán és Debrecenben egész héten, Szekszárdon, Miskolcon és Pécsett pedig a hét nagy részében nagyon magas volt – azonban több városban is legfeljebb csak magas szintet mértek, Egerben és Salgótarjánban pedig már volt olyan nap, amikor a parlagfű virágporának mennyisége alacsony volt, nem okozott tüneteket.

A csalánfélék pollenkoncentrációja Kecskemét és Salgótarján kivételével országszerte elérte a közepes szintet.

A pázsitfűfélék virágporának mennyisége a legtöbb helyen legalább néhány napra elérte a közepes szintet, sőt Zalaegerszegen hétfőn magas koncentrációban monitorozták.

Tüneteket okozó közepes koncentrációban monitorozták még az állomások nagy részében a libatopfélék virágporát néhány napon, illetve az üröm pollenjét Szegeden és Miskolcon, a kenderét Szekszárdon, a fészkesvirágzatúakét Miskolcon, a lóromét pedig Szegeden.

Alacsony koncentrációban regisztrálták az útifű és az ernyősvirágzatúak pollenjét is.