Pollenjelentés - 2012. 34. hét
Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentése

A 34. héten hét közepén kissé lecsökkent a pollenterhelés, a hét végére azonban ismét felerősödött.

Ezen a héten már a parlagfű virágpora jelentette a legerősebb terhelést – koncentrációja a héten országszerte elérte a nagyon magas szintet, sőt a legtöbb állomáson a hét nagy részében, Nyíregyházán, Szolnokon, Debrecenben, és Békéscsabán pedig a hét minden napján nagyon magas szintet mértek.

A csalánfélék pollenkoncentrációja Pécs és Tatabánya kivételével a hét elején még mindenhol elérte a magas szintet, a hét második felében azonban közepesre esett vissza, csak Nyíregyházán volt végig magas.

A kender virágporának mennyisége a héten Szeged kivételével mindenütt elérte a közepes, illetve Pécs kivételével a magas szintet is, sőt hétfőn Szolnokon, Salgótarjánban és Pesten nagyon magas koncentrációban monitorozták, Nyíregyházán pedig egész héten magas volt.

A libatopfélék virágporát leginkább közepes koncentrációban regisztrálták, illetve Nyíregyházán, Szolnokon és Pesten magas szintet is mértek.

Az üröm pollenkoncentrációja a legtöbb helyen elérte a közepes szintet, sőt Egerben hétfőn magas koncentrációt regisztráltak.

A pázsitfűfélék pollenszemeit országszerte alacsony koncentrációban monitorozták, közepes szintet csak Szombathelyen és Szegeden mértek a hét nagy részégben, illetve Békéscsabán, Zalaegerszegen és Debrecenben egy-egy napon.

Az útifű virágporának koncentrációja mindenhol alacsony volt, csak Szegeden érte el a tüneteket okozó szintet.

Alacsony koncentrációban regisztrálták még a fészkesvirágzatúak, az ernyősvirágzatúak és a lórom virágpora is.