Pollenjelentés - 2012. 30. hét
Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentése

A 30. héten hét közepén jelentősen lecsökkent a pollenterhelés, péntektől azonban ismét felerősödött.

Az eddig beérkezett adatok alapján a csalánfélék pollenkoncentrációja Tatabánya, Székesfehérvár, Kecskemét és Szeged kivételével minden állomáson elérte a magas szintet, sőt Nyíregyházán, Miskolcon és Debrecenben majdnem egész héten magas koncentrációban monitorozták.

A kender virágporát a legtöbb állomáson közepes koncentrációban regisztrálták, sőt Pesten, Debrecenben, Kecskeméten, Szekszárdon, Székesfehérváron hétvégén, illetve Veszprémben még a hét elején magas szintet is mértek.

A libatopfélék virágporának mennyisége leginkább alacsony szinte tért el, bár néhány városban mértek közepes, Pesten szombaton pedig még magas koncentrációt is.

A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja is leginkább országszerte alacsony szintet ért el – bár Szegeden, Nyíregyházán és Győrött egy-egy napon mértek közepes szintet.

Az útifű, az üröm, a lórom ésaz ernyősvirágzatúak pollenszemeit legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban.

A PARLAGFŰ virágporát mostanra az állomások többségénél már regisztrálták a csapdákban, azonban tüneteket nem okozó, alacsony koncentrációban – illetve Pesten szombaton már mértek közepes szintet is.