Pollenjelentés - 2012. 19. hét
Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentése

A 19. hét első felében a hideg, esős idő következtében jelentősen alacsonyabb volt a pollenterhelés, a hét második felében kissé megemelkedett.

A héten már a fenyőfélék virágporából volt e legtöbb – koncentrációjuk a legtöbb helyen elérte a magas szintet. Az eperfafélék virágzása lecsengőben van – pollenkoncentrációjuk leginkább közepes volt, csak Szekszárdonérte el a magas szintet, és virágporuk néhány állomáson csak alacsony koncentrációban volt jelen.

A fák közül tüneteket okozó, közepes koncentrációban regisztrálták a tölgy, a kőris, a platán és a dióvirágporát, illetve egy-egy városban még a nyír, a juhar, a ciprus- és tiszafafélék, a vadgesztenye és a szelídgesztenye pollenjét is. Alacsony koncentrációban jelen volt még a csapdákban a bükk, a gyertyán és a bodza virágpora.

A pázsitfűfélék pollenszórása egyre erősödik – a hét második felében a legtöbb állomáson magas szintet ért el, sőt Békéscsabán nagyon magas szintet is mértek.

A nyári gyomok közül a csalánfélék virágporának több állomáson elérte a közepes szintet. Regisztrálták még a csapdákban a lórom, a kender és az ernyősvirágzatúak pollenszemeit is – leginkább csak alacsony koncentrációban.

Az esős idő következtében megemelkedett a légkörben az allergén gombák koncentrációja – elérte a nagyon magas, magas szintet.

Termésben van már a nyárfa – vattás termése azonban nem allergén. A magokon úgynevezett repítőszőrök találhatók – ezek levegővel telt (tehát allergén fehérjéket nem tartamazó) sejtnyúlványok, melyek a termés szél által való elterjedését segítik elő.