Sok kicsi sokra megy: együtt a parlagfű ellen
Foglalkoznak Paks és környéke parlagfűmentesítésével, és a betegek rehabilitációjával egyaránt. A siker titka az összefogásban rejlik - mondja Sahy Manuéla, aki 12 esztendeje vezeti a paksi Együtt a parlagfű ellen alapítvány munkáját.

Sok kicsi sokra megy: együtt a parlagfű ellen

Mitől lehet parlagfűmentes Paks?

Az összefogás segítségével. Nemcsak a város és az alapítványunk, hanem számos magánszemély, vagy a Földhivatal is segít ebben. Ha találunk a városban parlagfüves területet, akkor azt lefényképezzük, a Földhivataltól megkapjuk az adatokat, majd felkeressük a lakókat, és felhívjuk a figyelmüket a mentesítésre. Amennyiben ezt nem teszik meg, akkor az újbóli ellenőrzés után felhívjuk erre a hatóságok figyelmét. És innen minden megy a maga hivatalos útján. De hangsúlyozom, nem a bírságolás a legfontosabb, igyekszünk megállapodni, de ha nem megy, akkor kénytelenek vagyunk tovább vinni az ügyet.

Replica Handbags
Mennyire könnyű a paksiakkal mindebben együttműködni?

Hála Istennek ismerik az alapítványt, tudják, mivel foglalkozik, abszolút partnerek, de nem csak ők, hanem a kistérségben található települések lakosai is.

Mennyire segít Önöknek a GPS-rendszer?

Alapítványunk alapvető célja a parlagfű elterjedésének visszaszorítása, környezeti- és egészségkárosító hatásának csökkentése. Paks Város Önkormányzatával, Paksi Földhivatallal és a Tolna Megyei Növény és Talajvédelmi Szolgálattal együttműködve minden évben feltárjuk a város bel- és külterületeire kiterjedően a gyom-fertőzöttségi szintet. A GPS-szel beazonosított földek tulajdonosait a Földhivatal segítségével határozzuk meg. Munkatársaink telefonon értesítik őket a földjeiken lévő problémáról, felszólítják az intézkedésre, majd ha nem mutatnak segítőkészséget, külterület esetén továbbítják a Tolna Megyei Talaj- és Növényvédelmi Szolgálatnak, valamint belterület esetén az önkormányzat jegyzőjének. A hivatalos intézkedést követően újra ellenőrizzük a gyommentesítés elvégzését. Az Alapítvány a lakossági bejelentések számára zöld számot (06-80-200-537) tart fenn. A bejelentés valódiságát az alapítvány egyik munkatársa 48 órán belül ellenőrzi. A Földhivataltól kapott térképek alapján beazonosítja a területet, és rögzíti a terület fertőzöttségi szintjét. Ezen kívül létezik még a Gyommentesítési fórum. Ennek célja a parlagfű mentesítés összehangolása helyi szinten, jogszabályok és törvények módosításának ismertetése a résztvevőknek, illetőleg szakmai előadások tartása mindezzel kapcsolatban.

Minderre mennyi pénzük van?

Éves szinten 15 millió forint áll a rendelkezésünkre, de természetesen minden pályázaton (helyi, megyei és miniszteriális szinten) elindulunk.

Híresek a virágosítási versenyeik is?

Az egyik a Munkahelyi virágosítás. Azon cégek jelentkeznek a versenyre, akik vállalják, hogy, munkahelyüket tisztán, gondozottan, virágosan tartják tavasztól késő őszig, illetve fokozottan ügyelnek a parlagfűfertőzés és más gyomnövény elkerülésére. Emellett létezik még a Lakossági Virágosítás verseny is, amelynek kategóriái: a legszebb virágos kertes ház, a legszebb virágos lépcsőház, a legszebb virágos utca. A versenyen való részvétel feltétele, hogy a közterületekről belátható legyen a virágos kertrész, amelyet az Alapítvány egy háromfős zsűrivel értékel. A helyezettek emlékplaketteket és virágpalántákat vehetnek át.

És a Családi parlagfű gyűjtési versenyről mit kell tudni?

Célja a város parlagfűmentesítése. Ehhez a helyi lakók összefogását és segítségét kérjük. A versenyt 5 héten át hirdetjük meg, a parlagfüvet 100-as kötegekben lehet az Alapítványnál leadni. A helyezettek értékes ajándékokban részesülnek. De vannak gyerekprogramjaink is: célja hogy, az iskolákban és otthon, családi körben folyó környezet- és egészségnevelést kiegészítse, felhívja a gyerekek figyelmét az ép környezet- és egészség fontosságára. A környezettudatos nevelés fontossága. Az ÁNTSZ-szel közösen parlagfűmentes napokat szervezünk, virágosítással és vetélkedőkkel egybekötve.

És mi a helyzet az egészségmegőrző és betegségmegelőző tevékenységekkel?

Kezdjük az elején. Asztma-Allergia klubban a beteg emberek betegségükkel kapcsolatos ismereteiket bővíthetik. Aktív életre buzdítjuk a klubtagokat, vágyunk az, hogy hétköznapjaikat az egészséges emberekhez hasonlóan éljék. Havi rendszerességgel tartunk klubdélutánt, ahol színes szakmai és technikai előadások várnak a klubtagokra. Akarat gyógyúszás: az asztmás és allergiás gyerekek fizikai állóképességének és mentális állapotának javítása, az életkori sajátosságoknak megfelelő, játékos programokkal. Az AKARAT modell szakmai programját, az ún. Gyenes-féle módszer alapján kidolgozott gyógyúszás és gyógytorna foglalkozások meghonosításával szeretnénk Pakson megvalósítani. A 25 éves múltra visszatekintő módszer tartalmazza az uszodai, tornatermi és szabadtéri foglalkozások szakszerű kombinációját. A módszer előnye, hogy a terápia a család és a gyermekek mindennapi életének részévé válik, azaz a gyermek lakókörnyezetében folytatható, nem igényli a szanatórium-jellegű elkülönítést, a családból való kiszakítást. A módszer egyszerre kezeli a betegség fiziológiai, lélektani és szociális ? társas elemeit. Költségtakarékos módszer, az egyéb, más jellegű kezelésfajtákhoz viszonyítottan kevesebb pénzt igényel.

Melyek a munkaprogram összetevői?

A rendszeres terápiás célú edzések végzése, felmérések orvosi és testnevelési szempontból, klímaterápia és testnevelési terápia összekapcsolása, valamint a családterápia elemeinek a beépítése a tartalmi munkába, szemléletmód formáló munka gyakorlati végzése, különös tekintettel a természeti értékek megóvására. Az asztmás gyerekek gyógyításában más eszközzel nem pótolható, eredményes gyógyító eljárás a gyógyúszás, és ezen belül az Akarat modell. Ez a program már 25 éve bizonyítja az eredményességét.
1. A betegség romboló hatásai az élettani, lelki és szociális téren egyaránt jelentkeznek. Az Akarat modell mindhárom romboló hatásrendszert kedvezően tudja befolyásolni. 2. Az úszás, a testedzés, a rendszeres intenzív mozgás hatására a szervezet elindul a normális működés irányába.
3. Az úszás miért más hatású, mint akármilyen más ? például futás ? sport? Azért, mert az egyedüli testmozgás, ahol a test vízszintes helyzetben mozgatható. A többi függőleges testmozgásnál a gravitáció hatása másként érvényesül. A kedvező biokémiai folyamatok beindulása előtt fellép az exereise induced asztma ? azaz a terhelésre fellépő nehézlégzés. Az úszásnál ez nem lép fel.
4. A mellkasra nehezedő víznyomás a betegség szempontjából kritikus kilégzési szakaszt segíti.
5. A ciklikus mozgás légzőgyakorlat is egyben.
6. Az izommozgás, a vízszintes testhelyzet, a víznyomás együttesen segíti a vénás keringést, ami az asztmások esetében a hibás mechanizmus miatt sérül.
7. A sportedzés, versenyhelyzetek, megfelelni akarás, fokozott figyelem koncentráció a sympathikus hatást fokozza. Ezzel a betegségre jellemző para sympathikus hatás ellensúlyozható. Az Akarat modell a gyerek életébe építi a sportot.

Szerveznek felnőtteknek és gyerekeknek is gyógyüdüléseket, valamint működtetnek egy sókamrát is.

Évezredek óta ismert, hogy egyes barlangok klímája és a sós tengeri levegő gyógyhatású az emberi szervezetre. A Somadrin klímaoldat Somogy István festőművész-feltaláló nevéhez fűződik. A klímaoldat egy telített sóoldat, amely csak természetes anyagokat tartalmaz, amiből egy kristályos szerkezetű oldat jön létre, összetételében a természetes barlangklímát biztosító sókristályokat, valamint hatféle ásványi anyagot tartalmaz. Az oldat megközelíti, de bizonyos értelemben felül is múlja a természetes barlangok hatását. Az oldat alkalmazásával tiszta, páradús levegő, egészséges szobakörnyezet, kellemes közérzet érhető el. Ez a környezet különösen ajánlott légúti betegségben, allergiában szenvedőknek, mert a levegőbe kerülő só és ásványi anyagok hatására a szennyező anyagokat, a port, a füstöt, a virágpollent kiszűri a levegőből. A sóbarlang optimális páratartalma 60-80%. Az oldat természetes párolgása során növeli a páratartalmat és a negatív ionizációnak köszönhetően erősödnek a légzőszervek csillószőrös hengerhámjának aktivitása, ezáltal fokozódik az öntisztulás, aminek következtében enyhülnek, illetve megszűnnek a gyulladásos folyamatok. Az oldat gyógyító hatása során csökkenthető a betegek gyógyszerfogyasztása, jelentősen javul a közérzetük, erősödik immunrendszerük.
A barlangterápiát kúraszerűen javasolt végezni betegségtől függően 6 ? 10 alkalom, melynek hatását heti 1 alkalommal fent kell tartani és a kúrát havonta egyszer megismételni. Ingyen bérletek biztosítunk a háziorvosok részére. A sóbarlangot a helyi óvodák és általános iskolák vehetik ingyen igénybe. Ajánljuk asztmás-allergiás betegeknek, megfázási tünetek esetén, egészséges, de az immunrendszerét erősíteni szeretőknek és légúti betegségben szenvedőknek.

Az interjút Csúri Ákos készítette Az Együtt a parlagfű ellen alapítvány 1995-ben alapította a Paksi Atomerőmű Rt, a Neutron Kft. és a Dunacenter Kft. Az Alapítvány célja: a parlagfű mint egészséget károsító, allergiás betegséget okozó veszélyes gyomnövény terjedésének visszaszorítása, az átlagosnál magasabb fertőzöttségi szint csökkentése, így a betegségek megelőzése, nemcsak Paks város kül- és belterületén,- hanem az egész tájegységben. Az Alapítvány tevékenységi köre két fő csoportra osztható: környezetvédelem és egészségmegőrző, betegségmegelőző tevékenységekre. Sahy Manuéla 12 esztendeje vezeti és koordinálja az alapítvány munkáját.