A feszültség is oldódik a sószobában
Solti Éva egyszerre több, komoly betegséggel is küzd – ezek mellett jelent meg nála meglehetősen súlyos tünetekkel a parlagfű-allergia. A Szent Rókus Kórházban folytatott sóterápia nem csak a köhögési rohamait enyhítette, hanem nyugodtabbá is tette; úgy érzi, egy-egy órányi sószoba-kúra a benne lévő feszültséget is feloldja.

A feszültség is oldódik a sószobában

Hol hallott először a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány által ingyenesen biztosított tízalkalmas sószoba-bérletről?

Nyugdíjasként egy beteg barátnőmet gondozom, ő olvasott az interneten az alapítvány által meghirdetett lehetőségről. Mindketten kértünk beutalót: a tolókocsihoz kötött barátnőmnek, aki autóbalesetet szenvedett és a központi idegrendszere sérült, azért volt rá szüksége, mert rendszeresen fullad. Én azért tartottam vele, mert az asztmával egyenlő fokú krónikus bronchitisem van. Emellett reflux-betegséggel küzdök – a gyomrom záróizma nem zár rendesen –, ami miatt korábban nyelőcső fekélyem alakult ki. Sajnos ideggyengeség is nehezíti az életem; ha feszültség lesz úrrá rajtam, csillapíthatatlanul elkezdek köhögni.

Mióta parlagfű-allergiás?

Néhány éve jöttem rá arra, hogy parlagfű allergiás vagyok. A parlagfű-szezonban ugyanis nagyon rossz a közérzetem. Folyamatosan viszket a szemem, a fülem bedugul, erősen tüsszögök, folyik az orrom – a zsebkendőt szinte el sem tudom engedni. Az alvás is csak szenvedés ebben az időszakban. Taleum szemcseppet, Aerius tablettát és Avamys orrsprayt ír fel ilyenkor az orvosom a tünetek enyhítésére.

Próbálta már korábban a sóterápiát?

A légzésproblémáim miatt hat-hétszer jártam a kékestetői tüdőszanatóriumban, mindegyik alkalommal három hétre utaltak be. Sószoba-kúrát is igénybe vettem az intézetben, de hiába töltöttem itt sok időt, nem tapasztaltam semmilyen állapotjavulást.

Mik a tapasztatai a Rókus kórház sószobájáról?

Amikor elolvastam a kórház sószobájáról írt ismertetőt, nem igazán akartam elhinni, hogy tényleg annyit ér, mintha a tengerparti sópárás levegőt lélegezném be. De az első néhány alkalom után valóban jobban voltam – nem csak az allergiám, hanem az idegi problémáim kapcsán is javulást éreztem. Az itteni sószoba-kúra nyugalmat adott, és a makacs, intenzív köhögési rohamaim intenzitását, hosszát is visszafogta. Annak ellenére, hogy gyakran rosszulléttel jövök, szinte mindig jó közérzettel megyek innen el.