Pollenjelentés - 2011. 39. hét
Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentése

A 39. hét első felében az előző hét végéhez képest kis mértékben magasabb volt a pollenterhelés, csütörtöktől azonban jelentősen lecsökkent. A legmagasabb terhelés ezen a héten is Békéscsabán volt, a legalacsonyabb Salgótarjánban.

Lecsengőben van a pollenszezon – tüneteket okozó mennységben elsősorban már csak a parlagfű virágpora van jelen a levegőben, illetve néhány helyen még okozhat tüneteket az üröm, illetve a pázsitfűfélék virágpora is, de legfeljebb már csak egy-egy napon.

Tovább csökkent a parlagfű pollenkoncentrációja – az országos napi átlagkoncentráció a tüneteket okozó közepes szintet már csak a hét első napjaiban érte el, csütörtöktől alacsony volt. Pesten, Kecskeméten és Békéscsabán még egy-néhány napra elérte a magas szintet is, az állomások nagy részénél azonban közepes szintnél a héten már nem mértek magasabbat, illetve Székesfehérváron, Szekszárdon, Egerben és Tatabányán csak alacsony koncentrációt monitoroztak. Részletes parlagfű jelentés: a http://oki.wesper.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf linken érhető el!

Tüneteket okozó közepes szintet mértek az üröm virágporából Békéscsabán kedden és szerdán, illetve Veszprémben szerdán, és a pázsitfűfélék pollenszemeiből szerdán Békéscsabán – ettől eltekintve azonban országszerte legfeljebb alacsony koncentrációt mértek.

A többi nyári allergén növény (libatopfélék, csalánfélék, útifű, kender, lórom, ernyősvirágzatúak) virágpora legfeljebb alacsony, tüneteket nem okozó koncentrációban volt jelen a csapdákban.

A kültéri allergén gombák közül emelkedett az Alternaria koncentrációja az állomások nagy részénél nagyon magas koncentrációban volt jelen. További 4 városban (Pest, Győr, Veszprém és Zalaegerszeg) az Alternaria mellett a Cladosporim mennyisége is elérte a nagyon magas szintet.