Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentéseiről
A körülöttünk lévő levegőben sokféle pollenszem, gombaelem, baktérium és vírus fordul elő. Ezek összessége képezi a levegő részecskéknek egy részét. Azt a tudományágat, amelyik a levegőben lévő élő részecskékkel foglalkozik aerobiológiának nevezzük.

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentéseiről

Az Aerobiológiai Hálózat fő feladata a területre jellemző pollen és gombaelemek megjelenésének valamint megoszlásának a leírása. Az ÁNTSZ jelenleg 18 monitorozó állomáson gyűjti és elemzi és értékeli a légköri allergénekre vonatkozó adatokat.

A pollent az állomásokon csapdázzák. Egy szélirányba fordított nyíláson át szívják be a levegőt, amelynek szemcséi megtapadnak a szerkezetben elhelyezett, vazelinnal bekent dobra erősített filmen. Megtapadnak továbbá a légkörben kavargó gombaspórák, pollenszemek és egyéb szennyező anyagok.

Óraszerkezet segítségével 2 mm/órás sebességgel forog a dob, így 7 nap alatt tesz meg egy teljes fordulatot. Az egy napot reprezentáló szalagdarabok tárgylemezen, egy beágyazó anyaggal lezárva mikroszkópos leolvasásra kerülnek.