Az agráriumra bíznák a parlagfűügy kezelését
Húsz éve van szervezett védekezés Magyarországon, mégis évről évre több a parlagfű, ezért elsősorban a felderítésre kell helyezni a hangsúlyt - mondta Reisinger Péter, a Nyugat-Magyarországi Egyetem professzora a Pest megyei Göd külterületén, ahol kényszerkaszálással egybekötött sajtótájékoztatót tartott a Nemzetközi Parlagfű Társaság.

Az agráriumra bíznák a parlagfűügy kezelését

A Nemzetközi Parlagfű Társaság legutóbbi akciója a magyarországi állapotokra kívánta ráirányítani a figyelmet. Reisinger Péter a rendezvényen közölte: javítani kell a parlagfű elleni védekezés stratégiáján, és elsősorban a felderítésre kell helyezni a hangsúlyt, amelyhez jó megoldást jelentene egy naprakész adatbázis. A professzor szerint korszerűsíteni kellene az irtás módszereit is, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat helyett pedig az agrárágazathoz kellene áthelyezni a parlagfű ügyét, minthogy elsősorban növényvédelemről van szó.

A társaság számítása szerint Magyarországon a földterület mintegy öt százalékán van parlagfű, ez egy megyényi területet jelent - mondta Reisinger Péter, aki rámutatott: nagy pollenkibocsátó a magyar mezőgazdaság, hiszen a parlagfű ott van a búza között, és ott van a tarlón.

Kőmíves Tamás kutató, a Nemzetközi Parlagfű Társaság elnöke arról beszélt, hogy európai viszonylatban a Kárpát-medence a legfertőzöttebb, de folyamatosan terjed a kontinensen, méghozzá a legmeglepőbb módokon. Példáként említette Svájcot, ahová madáreledellel, illetve Ausztriát, ahová az osztrák gazdák mezőgazdasági gépeivel került be a parlagfű. Az unió a problémát felismerve két pályázatot is kiírt a közelmúltban, amelyekkel azt szeretné elérni, hogy visszaszorítsák a parlagfüvet, illetve megakadályozzák a növény betelepülését.

A kutató megjegyezte: a tavaszi esőzések miatt idén nem volt hatékony a gyomirtás, ezért a korábbi évekhez képest több a parlagfű. Kőmíves Tamás hangsúlyozta azt is, hogy a lakosságot meg kell tanítani a szakszerű irtásra, valamint hogy egy szezonban legalább háromszor kell kaszálni, mert az egyetlen alkalom nem elég: a növény ilyenkor megerősödve, újult erővel támad.

Forrás: MTI, Hírextra