Támogatás az immunterápiához
Összefogott 2010-ben az önkormányzatokkal a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány annak érdekében, hogy több pollenallergiás beteg juthasson hozzá Magyarországon az immunterápiához, jelenleg ugyanis ez az egyetlen olyan ismert orvosi kezelési forma, amely nem csupán a tüneteket, hanem a betegséget előidéző okokat is képes megszűntetni. A kezdeményezést az indokolja, hogy az Országos Egészségpénztár – szemben az európai gyakorlattal – 2005. óta semmilyen támogatást nem nyújt a terápiához.

Támogatás az immunterápiához

A pollenallergia oki kezelésének ma ismert egyetlen formája az immunterápia, épp emiatt az Európai Unióban szinte minden állam támogatja ezt a kezelési formát. Németországban, ahol a legnagyobb számban, évente több százezres nagyságrendben végeznek immunterápiás kezeléseket, 100%-os az állami hozzájárulás mértéke. Hollandiában szintén átvállalják a betegektől a terápia teljes költségét. Olaszországban – tartományonként változó mértékben – 50-80%-os arányú a támogatás, míg a szomszédos Szlovákiában a költségek 90%-át térítik meg. Az Unióban mindössze két országban nincs semmilyen állami hozzájárulás: Romániában, valamint Magyarországon.

Az Országos Egészségpénztár (OEP) korábban 90%-os mértékben finanszírozta az immunterápiát, 2005-ben azonban megvontak minden támogatást. Emiatt sok betegnek nélkülöznie kellett a kezelést, ennek költségét ugyanis nem mindenki tudja megfizetni: egy szezonnyi terápiás készítmény ára jelenleg körülbelül 50 ezer forint. A hazai allergológus szakma az elmúlt években folyamatosan kérte az OEP-től, hogy állítsák vissza az Európában általánosan elfogadott finanszírozási modellt, ám az egészségpénztár ebben a kérdésben nem volt hajlandó megváltoztatni álláspontját.

Az immunterápiát nélkülöző magyar betegek egyre magasabb száma miatt a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány alapítója, Áder János európai parlamenti képviselő ez év tavaszán úgy döntött: felkeresi a nagyobb hazai városok önkormányzatait, hogy az Alapítvánnyal együttműködve támogatást tudjanak biztosítani a betegek immunterápiájához. Megkeresésére nyolc önkormányzat döntött úgy, hogy hozzájárul a saját megyéjükben, illetve településükön élő allergiás betegek kezeléséhez: tavasszal Csongrád megyében, Pest megyében, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Pécsen, Sopronban és Zalaegerszegen indult el a program helyi kórházak, rendelőintézetek szakorvosainak közreműködésével. A nyolc helyszínen összesen háromszáz beteg részesül támogatott kezelésben, akiknek a költségek 10%-át kell kifizetniük, a többi kiadást (90%) a települési, illetve megyei önkormányzatok, valamint „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány állja.

Dr. Balogh Katalin allergológus, az Alapítvány immunterápiás programjának szakmai koordinátora elmondta: a támogatott kezelések ez év áprilisában-májusában indultak, az idei – szezon előtti és alatti – kúra 4-6 hónapig tart. A terápia során a legmodernebb, Európában elterjedt szezonális készítményt alkalmazzák, amelyet Magyarországon tavaly óta forgalmaznak.

A készítmény hatása igen kedvező: a szakorvos tapasztalatai szerint az esetek 80%-ában már az első szezon alatt érzékelhető javulást lehet elérni, azaz a megszokott allergiagyógyszerek szedése mellett panaszmentessé tehetők a betegek – a páciensek többségénél ugyanis a gyógyszerekkel korábban nem tudták teljes mértékben megszűntetni a tüneteket. Az allergiagyógyszereket általában a második évben lehet elhagyni. A hosszú távú hatás érdekében az immunterápia javasolt ideje minimum három, maximum öt év.

Balogh Katalin jelezte: amennyiben jövőre még nem finanszírozza az OEP az immunterápiát, az Alapítvány az önkormányzatokkal közösen szeretné 2011-ben is támogatni a kezeléseket. Sajnos ez a támogatás nem juthat el az országban minden érintetthez, hiszen az Alapítvány, illetve az együttműködő önkormányzatok pénzügyi lehetőségei rendkívül korlátozottak. Megnyugtató megoldást tehát az jelentene, ha az egészségpénztár ismét hozzájárulna a terápia költségeihez. Ezáltal nem csak a betegek, hanem az állam is jobban járna: a súlyosabb allergiás betegségek miatt kevesebb ember esne ki a munkából, mindemellett pedig kevesebb pénzt kellene költeni az asztmás betegek kezelésére.


Csongrád megye, Pest megye, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Pécs, Sopron és Zalaegerszeg önkormányzata, valamint a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány támogatásával megvalósuló immunterápiás programról bővebb felvilágosítás dr. Balogh Katalintól, az info@tegyaparlagfuellen.hu címen kérhető.

 Hogyan zajlik az immunterápia?


Az immunterápia során a páciens annak az allergénnek a kivonatát szedi, amire allergiás – a parlagfű-allergia esetében nagyon nagy fokon tisztított parlagfű-kivonatot kapnak a betegek. Mára az úgynevezett szublingvális, azaz a nyelv alatti kezelés vált általánossá, melynek során a hatóanyag a szájüregen keresztül szívódik fel – a készítményt az orvos által előírt módon és mennyiségben a betegek otthon, önállóan alkalmazhatják.

A korábban végzett, öt-tíz éves utánkövetéses vizsgálatok igazolták, hogy ez a módszer nagyon biztonságos, gyakorlatilag semmilyen komoly mellékhatása nincs, ugyanakkor rendkívül hatékony: azoknál a gyerekeknél, akik kaptak ilyen kezelést, a későbbiekben szignifikánsan kisebb számban fordult elő asztma, mint azoknál, akik ebből kimaradtak. Felnőtteknél is hatásos a módszer. Arra természetesen mindenkinek figyelnie kell, hogy betartsa az előírt adagolást, illetve ha a szájüregben – például egy foghúzás után – seb, sérülés keletkezik, akkor az allergológussal konzultálva csökkenteni kell az adagot, vagy egy időre szüneteltetni kell a kezelést, mert ilyenkor jóval több hatóanyag szívódhat fel a kívánatosnál. Orvosi kontrollra az első évben gyakrabban van szükség (havonta legalább egyszer), de a továbbiakban is szükséges a rendszeres kontaktus.

A leggyakoribb mellékhatás, hogy a terápia kezdetén a nyelv alatt egy kis duzzanat jelenik meg, ami gyorsan el is múlik. Ritkábban hasi panaszok jelentkeznek: az ilyen tünetek általában elmúlnak, ha a beteg nem nyeli a készítményt, hanem csak pár percig a szájában tartja. Nagyon ritkák a súlyosabb reakciók, ezek is elsősorban a helytelen használatra vetethetők vissza – fontos tehát, hogy mint minden gyógyszert, az allergén-kivonatokat is az előírt adagolással szedjük.

Néhány esetben ellenjavallt az immunterápia. Ilyen például a rosszindulatú daganat jelenléte vagy egy súlyos immunbetegség. Várandós anyáknál sem javasolt elkezdeni az immunterápiát, de ha már folyamatban van a kezelés, akkor azt általában nem szakítják félbe. Várandósoknál a terápia elkezdése azért kerülendő, mert ha valamilyen súlyosabb mellékhatás lépne fel, akkor olyan készítményt kell beadni, ami esetleg megszakítja a terhességet.