Pest megye támogatja a parlagfű elleni küzdelmet
Négymillió forintos támogatást szavazott meg Pest megye közgyűlése a régióban folyó parlagfű-mentesítési programra. A megyei önkormányzat és a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány közös programjai idén folytatódnak.

Pest megye támogatja a parlagfű elleni küzdelmet

Az előző évekhez hasonlóan idén is elszántan lép fel Pest megye vezetése az allergén gyomok valamint a parlagfű visszaszorítására, a közgyűlés négymillió forintot szavazott meg a Pest Megyei Parlagfű Programra.

A Pest megyei falvak és városok ebben az esztendőben is megmérkőzhetnek egymással, ha jelentkeznek a parlagfű-mentesítési versenyre. A gyommentesítési akció tavaly nyáron, Újhartyánon volt a legsikeresebb. A település az összefogásnak és kitartó munkának köszönhetően egy négymillió forint értékű új játszótérrel gazdagodott, melyet a Pest Megyei Önkormányzat és a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány közösen finanszírozott.

Az általános iskolák nagy örömére folytatódik a „Zöld Föld” környezet- és egészségvédelmi vetélkedő is. A verseny nagyon népszerű Pest megyében, tavaly is mintegy 1500 diák vett részt rajta. A legjobb csapatok kerékpárokat, MP4 lejátszót, könyvet kaptak jutalmul.

Mindezeken túl a megyei települések jegyzői tájékoztatást kapnak az allergiát okozó gyomok elleni védekezéssel kapcsolatos teendőkről, és az esetleges jogszabály-változásról. A megyei önkormányzat a megyei fenntartású intézményeket értesíti az allergén növények elleni védekezés szükségességéről, valamint figyelmeztet a kaszálási munkálatok elvégzésére. A Pest Megyei Parlagfű Program része az is, hogy a települések és civil szervezetek információt kapnak a pályázati lehetőségekről.