A sóterápia híve a kórházigazgató
A Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházainak főigazgatója, dr. Pintérné dr. Gönczi Ágnes felnőttkorában lett allergiás – negyvenéves múlt, amikor a parlagfű-allergia miatt először elkezdett tüsszögni, köhögni. A tüneti kezelés egyik eredményes eszközének tartja a sóterápiát: intézményvezetőként támogatja, hogy egy új sószoba jöjjön létre a kórház tüdőgondozójának épületében.

A sóterápia híve a kórházigazgató

Mióta allergiás a parlagfűre?

Felnőttkorban, 40 év felett jelentkeztek nálam először az allergiás tünetek, elsősorban olyankor, amikor a családommal kirándulni mentünk a természetbe. Az első tünetek egyszerű náthának tűntek, ám miután ezek állandósultak, kiderült, hogy parlagfű-allergiám van. Emiatt magam is harcolok a parlagfű ellen. Mielőtt 2008. nyarán kineveztek a fővárosi Szent János Kórház főigazgatójának, Nyíregyházán, a sóstói parkerdő közelében laktam. Reggelente, amikor a kutyámat sétáltattam, s rábukkantam az út mentén egy-egy parlagfű-csomóra, azonnal kihúztam a földből. Ha egyszerre sokat találtam, értesítettem a közterület-fenntartókat. Néhány év alatt gyakorlatilag teljesen eltűnt a parlagfű a sóstói parkerdőből.

A pollenszezonban milyen allergiás tüneteket észlel magán?

Szemhéjgyulladás, könnyezés, torokkaparás, köhögés, orrfolyás, tüsszögés jelentkezik nálam. Szerencsére a családom többi tagjánál eddig nem jöttek elő ezek a tünetek, sem a gyermekeim, sem pedig az unokáim között nincsenek allergiás betegek. Ebből arra tudok következtetni, hogy valószínűleg nem örökölt az allergiám, hanem felnőttkorban a környezeti ártalmak miatt alakult ki.

Mivel tudja magyarázni, hogy ugrásszerűen megnőtt Magyarországon a parlagfű-allergiások száma?

Az, hogy miért lettünk ennyire fogékonyak az allergiára, nehéz kérdés – feltehetőleg valamilyen immunmoduláció érte utol az emberiség egy részét, aminek oka a különféle toxikus ártalmakban, vagy például a korábbinál nagyobb mértékű ionizáló sugárzásokban keresendő.
Mindemellett az orvosi tapasztalatok azt mutatják, hogy bármilyen tiszta a levegő, ha magas a parlagfű koncentrációja, akkor az allergiás megbetegedések száma is ugrásszerűen megnő. Ez egy nagyon agresszív gyomnövény, amely már viszonylag szerény koncentrációban is allergiás tüneteket okozhat.
Ha radikálisan lecsökkentenénk a parlagfű mennyiségét, lényegesen kevesebb allergiás lenne Magyarországon. Ha nincs provokáló tényező, akkor nincsenek durva allergiás tünetek sem. Ma rengeteg pénzt költünk a parlagfű által okozott tünetek kezelésére, s csak nagyon keveset a növény irtására – ha az irtásra az állam több erőforrást tudna összpontosítani, azzal hosszú távon az egészségügyi kiadások is csökkennének, s ami még fontosabb, sokan lényegesen jobb egészségi állapotban élhetnének.

A Szent János Kórház területén található, önkormányzati fenntartású Mesevár Óvodában nemrég adtak át két új sószobát a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány támogatásával. Mik a személyes tapasztalatai a sóterápiával kapcsolatban?

A sóterápiát rendkívül hasznosnak tartom: a kipárologtatott sókristályok nem csak a levegőben, hanem belélegezve a nyálkahártyában is lekötik a tüdőt megbetegítő baktériumokat, gombákat s egyéb részecskéket. Magamon is kipróbáltam már a terápiát és azt tapasztaltam, hogy ezzel számottevően csökkenthetők az allergiás tünetek.
Intézményvezetőként nagyon örültem, amikor az Alapítvány támogatásával két új sószobát alakítottak ki a Mesevár Óvodában, hiszen az allergiás, illetve télen a náthás, köhögős gyerekek gyógyulását nagyban elősegíti ez a kúra. A kedvező tapasztalatok alapján hamarosan a kórház tüdőgondozójának épületében is ki fogunk alakítani egy sóterápiás szobát, ahol – a tüdőgyógyász szakorvos beutalója alapján – az allergiás, illetve a hurut miatt beszűkült légzésű betegek kezelését tudjuk majd végezni.

 


Dr. Pintérné dr. Gönczi Ágnes 2008. június 1-je óta a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai igazgatója. Nyíregyházi születésű, az egyetemet Debrecenben végezte. 2000. szeptemberéig a nyíregyházi kórházban dolgozott, közben neurológiai és pszichiátriai szakvizsgát tett. 1991-ben lett csoportvezető főorvos, 1994-től szakambulancia-vezető. 2000-től a Nagykállói Pszichiátriai Intézetet vezette, majd 2003-ban főigazgató lett a nyíregyházi Jósa András Kórházban, amely méretét tekintve az egyesített észak-budai kórházat is megelőzi (a megyei kórházban 2200, a fővárosi intézményben 1779 ágyon folyik gyógyítás). A főigazgató asszonynak négy gyermeke van, az orvosi hivatásban legkisebb fia követi, aki neuroradiológusnak tanul. A legidősebb fiú közgazdász, Franciaországban él, második fia zenész, leánya pedig jelmeztervező.