Még az allergológusom is allergiás
Majzik Edit Déryné-, Domján Edit-, és Jászai-díjas színésznő fiatal, mégis a parlagfűmentes Budapesten született. Őt is elérte a rohamosan terjedő parlagfű-allergia. Szerinte a pozitív gondolkodás még az allergia ellen is segít!

Még az allergológusom is allergiás

Azért kerestük meg, mert megtudtuk Önről, hogy allergiás. Mikor szembesült ezzel a betegséggel? Hogyan derült ki?

19 éves koromban derült ki, hogy allergiás vagyok. Akkoriban leginkább tüsszögtem, folyt az orrom és viszketett a szemem, egészen enyhe tüneteim voltak és rövid ideig tartott. Némi orrspray-vel és szemcseppel "megúsztam" a dolgot.

Először sokan nem veszik komolyan a tüneteket, és el sem hiszik magukról, hogy nem csak valami átmeneti jelenségekről van szó. Mik a tünetei Önnél?

Szemviszketés, orrfolyás, rekedtség, néha egész komolyan elvesztem a hangom, gyermekeim legnagyobb örömére.

Milyen évszakban jelentkeznek, illetve erősödnek a tünetek? E tekintetben van különbség nagyváros és vidék között?

Májusban kezdenek erősödni a tüneteim, aztán enyhülnek, és július végén, tipikus parlagfüves időszakban a legszörnyűbb, akkor aztán csepegtetek bőszen. Egy doppingvizsgálaton nem mennék át. Nincs különbség város és vidék között, sajnos.

Léteznek teljesen tünetmentes időszakok?

Ősz, tél, tavasz tulajdonképpen teljesen tünetmentes, néha egy-két klimatizált helyiség bezavarhat.

Egy színésznek a színpadon vagy a kamera előtt tökéletesen kell tudni uralnia a testét. Allergiásan azonban nem olyan könnyű. Befolyásolja Önt a színpadi szereplésben ez a betegség? A szemviszketés vagy a tüsszentés kifejezetten kellemetlen tud lenni bizonyos helyzetekben?

Nem befolyásol, bár kétségtelen, hogy előfordult már előadás közben, hogy teljesen berekedtem, a gyógyszereimmel és kalciummal próbálom kordában tartani a dolgot, és a legtöbbször sikerül is. Amikor nem, attól nagyon szenvedek, nem beszélve az aggódásról, hogy legközelebb elő ne forduljon.

Szed valamilyen gyógyszert, gyógyhatású készítményt, netán más módon tudja enyhíteni a tüneteket?

Én, jó allergiáshoz méltóan beszedem az antihisztamint, adott esetben használok szteroid tartalmú szemcseppet, és természetesen az orromba is jut orrspray.

Mennyire nehéz együtt élni az allergiás tünetekkel? Lehet lazán viselni, azaz segít-e a humor, a pozitív hangoltság?

A pozitív gondolkodás mindenben segít - ebben is.

Közvetlen környezetében vannak allergiások?

A fiaim, barátnőim, barátaim, elég sokan. Még az allergológusom is allergiás.

Honnan szerzi az allergiával, annak kezelésével kapcsolatos információit?

A barátnőm allergológus, mindent tudok!

Azelőtt is foglalkozott ilyen kérdésekkel, mielőtt rájött, hogy allergiás?

Nem - kellett volna?

Elmúlhat valaha az allergia?

Idén még egész jól megúsztam és furcsa módon, amikor kisbabát vártam, nem jelentkeztek a tünetek. Nyilván egy férfinak ez kivitelezhetetlen, és mi nők sem lehetünk más állapotban minden allergiaszezon kezdetén, de azért ez érdekes, nem? Komolyra fordítva a szót: nekem sokáig egyre erősödő tüneteim voltak, pár éve azonban azt veszem észre, hogy enyhülnek.

Van valamilyen elképzelése a parlagfű elleni hatékony fellépésről?

Az irtáson kívül más hatékony módszer nincs, sajnos... Társadalmi és egyéni szinten is figyelni kell a problémára. A büntetést nem tartom jó módszernek és visszatartó erőnek, alaposabb felvilágosítás hatékonyabb lenne.

Majzik Edit színművésznő 1967 április 8-án szüleett a parlagfűmentes Budapesten. A belvárosba járt általános- és közép iskolába, ahol akkoriban még lehetett közlekedni. 17 évesen Nemzeti Stúdiós, 19 évesen Színművészeti Főiskolás. A pályát Nyíregyházán kezdte - már allergiásan -, majd két évvel később Debrecenben folytatta. 13 évig voltam a Csokonai Színház tagja, Déryné-, Domján Edit- és Jászai-díjat kaptam. Jelenleg a Budapesti Kamaraszínház tagja.