Átadták a versenyen nyert játszóteret
Birtokba vehették a gyerekek azt az újhartyáni játszóteret, amit a Pest Megyei Önkormányzat és a "Tégy a parlagfű ellen" Közhasznú Alapítvány parlagfű-mentesítési versenyén nyert a település. Az eredményt nem a véletlennek, hanem példamutató összefogásuknak köszönhetik az újhartyániak.

Átadták a versenyen nyert játszóteret

Igazi gyerekparadicsomot avattak Újhartyánban. A Pest megyei településen átadták a Gyermekvár nevet viselő, korszerű, uniós támogatással készült 180 férőhelyes óvodát, ahol többek között tornaszobát, fejlesztőszobát, orvosi szobát és sószobát is kialakítottak. Egyidejűleg felavatták az új óvoda kertjében azt a meseszerű, az óvoda elnevezéséhez hűen hatalmas játékvárral is felszerelt játszóteret, ami a „Tégy a parlagfű ellen” Közhasznú Alapítvány és a Pest Megyei Önkormányzat parlagfű-mentesítési versenyén nyert négymillió forintos támogatás segítségével épült fel.

A játszótér átadásán dr. Áder János európai uniós képviselő, a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány alapítója elmondta: évekkel ezelőtt, amikor Újhartyánban járt, renddel és tisztasággal találkozott a településen, s ez a helyzet most sem változott. Úgy vélte: jó néhány magyarországi település példát vehetne Újhartyán rendszeretetéről, a környezet iránt érzett felelősségéről. Áder János kitért arra is, hogy ma Magyarországon minden negyedik ember szenved az allergiától, s 70%-uk parlagfűre allergiás. A gyerekek körében évről évre nő az allergiások száma, akiknél a pollenallergia könnyen asztmává alakulhat. Ma már körülbelül kétmegyényi területet borít parlagfű Magyarországon, ezért különösen fontos lenne az, hogy minden településen és mezőgazdasági területen irtsák ezt a nem őshonos, agresszív gyomnövényt. A „Tégy a parlagfű ellen” alapítvány a parlagfű-mentesítésben próbál segítséget nyújtani, valamint abban, hogy felhívja az emberek figyelmét a problémára – jelezte a politikus.

Az avatóünnepségen dr. Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, a térség országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy Pest megyében hat éve működik a parlagfű-mentesítési verseny a települések között, az utóbbi három évben pedig a megyei önkormányzat a „Tégy a parlagfű ellen” alapítvánnyal is együttműködik. Elmondta, hogy a díjazottak az első években az irtáshoz szükséges eszközöket, illetve pénzjutalmat kaptak, ám a tavalyi parlagfű-mentesítési versenyhez hasonlóan a győztes jutalma idén is egy négymillió forint értékű játszótér, melyet a megyei önkormányzat és az alapítvány fele-fele arányban finanszíroz.

Tóth Antal, Újhartyán alpolgármestere közölte: a település évek óta sokat tesz a parlagfű-mentesítés érdekében. Sváb hagyományaikból is fakad, hogy Újhartyán mindig is tiszta, rendezett település volt. Tóth Antal szerint a szép új óvoda és a játszótér megtestesítik mindazt, ami jellemző rájuk: az átgondoltságot, az igényességet, a rendszeretetet és a hosszú távú gondolkodást. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy ez a játszótér nem jöhetett volna létre, ha nincs összefogás, közös akarat, ha nincsenek segítő kezek. Az Alapítvány és Pest megye támogatása mellett sokat köszönhetnek a szülőknek és pedagógusoknak is, akik szabadidejükben segítették a játszótérépítést. A település képviselője kijelentette: nem gondolják azt, hogy az eddig elvégzett munka után megpihenhetnek, a továbbiakban is erőfeszítéseket kell tenniük az egészségesebb környezet megteremtése érdekében.