Kihirdették a Zöld Föld-vetélkedő győzteseit
Több mint ezerötszáz diák jelentkezett 2009-ben a Pest Megyei Önkormányzat és a "Tégy a parlagfű ellen" Közhasznú Alapítvány által közösen meghirdetett Zöld Föld-vetélkedőre, melynek döntőjére a napokban került sor a megyeházán. A legjobb csapatok értékes jutalmakkal térhettek haza.

Kihirdették a Zöld Föld-vetélkedő győzteseit

Mindenki, a gyerekek is felelősek a környezetükért, bolygónk és az emberiség hosszú távú fennmaradása érdekében pedig ideje változtatni. E gondolat jegyében szervezte meg a Pest Megyei Önkormányzat és a "Tégy a parlagfű ellen" Közhasznú Alapítvány második alkalommal a Zöld Föld elnevezésű környezetvédelmi vetélkedőt, melyre Pest megye száz általános iskolájából 500 háromfős csapat, azaz 1500 diák jelentkezett. Közülük 49 csapat, összesen mintegy százötven diák jutott tovább a második, döntő fordulóba, amit a szigethalmi Gróf Széchenyi István Általános iskola pedagógusai bonyolítottak le.

A döntőre október 21-én a Pest megyei közgyűlés tanácstermében került sor, ahol a három-háromfős csapatoknak különféle környezetvédelmi témákban kellett ismereteikről számot adni. Bemutathatták, mit tudnak a természet élővilágáról és a benne rejlő értékekről, mindenekelőtt a fákról, erdőkről, illetve a gyógynövényekről – ez utóbbiakból bemutatópéldányokat is hoztak a szervezők, amelyeket a gyerekeknek fel kellett ismerniük. Az egészséges táplálkozás, a tudatos vásárlás és a szelektív hulladékgyűjtés témakörében szintén voltak megoldandó feladatok, míg a parlagfűvel kapcsolatos tudnivalókkal egy allergia-totó formájában találkozhattak az iskolások. Kreatív munkát jelentett a csapatok számára a plakátkészítés: a gyerekek a rajzolt, illetve montázzsal készített alkotásaikban arra hívták fel a figyelmet, milyen veszélyek fenyegetik törékeny bolygónkat, a Földet.

A versenyben a legjobb csapatok értékes kerékpárokat, védősisakokat, valamint MP4 lejátszót és könyveket kaptak jutalmul. A vetélkedősorozat fővédnökei, dr. Áder János és dr. Szűcs Lajos mindemellett egy parlamenti látogatással is meglepték a Pest megyei diákokat.


A „Zöld Föld” vetélkedő végeredménye:


Alsó tagozat


I. helyezés: 
Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola, Budaörs
Csapattagok: Havasi Márk, Nagy Kristóf, Sas Marci

II. helyezés:
Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola, Taksony
Csapattagok: Szennai Csenge, Vízvári Bence, Zimber Eszter

III. helyezés:
Tolnay Lajos Általános Iskola, Inárcs
Csapattagok: Szalai Gábor, Szatmári Eszter Csilla, Zsíros Bence


Felső tagozat

 

I. helyezés:
Németh László Általános Iskola, Göd
Csapattagok: Kenéz Lili, Katona Ágnes, László Dorina

II. helyezés
Mátyás Király Általános Iskola, Csömör
Csapattagok: Gál Evelin, Klacsán Levente, Mazumel Zsanett

III. helyezés:
Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola, Taksony
Csapattagok: Tálas Petra, Lukács Ádám, Lukács Péter