Közös fellépésért lobbizik Áder János
Jó esély van arra, hogy a parlagfű-kutatással kapcsolatos uniós projekt zöld utat kapjon az Európai Parlamentben – nyilatkozta honlapunknak Áder János európai néppárti politikus. Mint arról már beszámoltunk: a képviselő által szorgalmazott kísérleti projekt célja nemzetközi tudományos kutatások, adatgyűjtés és adatértékelés segítségével feltárni a parlagfű terjedése elleni védekezés, valamint a pollenallergia megelőzésének és kezelésének leghatékonyabb módját.

Közös fellépésért lobbizik Áder János

Miért látja indokoltnak, hogy az Unió pénzt adjon a parlagfű-kutatásra?

 

Ahogy azt az Európai Parlamentnek benyújtott tervezet indoklásában is leírtam, a parlagfű terjedése komoly közegészségügyi problémát jelent számos európai országban. A legfertőzöttebb területek sorában sajnos Magyarország is szerepel Franciaország, Németország, Dánia, Olaszország, Ausztria, Lengyelország és Románia mellett. Sajnos mára a parlagfű-pollen határokon átnyúló terjedése olyan mértékűvé vált, ami miatt az egyes országok területére korlátozott irtási programok nem lehetnek sikeresek. Ezért tettem javaslatot közös európai cselekvésre.

 

Amely – ha jól tudom – több részből is állna…

 

Igen, hiszen a parlagfű problémája is sokrétű. Egyrészt nevezhetjük mezőgazdasági problémának, hiszen elerjedése a mezőgazdasági területeken igen jelentős. Vagyis az egyik fontos kérdés, hogy hogyan előzzük meg a terjedést. A másik szegmens egészségügyi jellegű, amelynek központi kérdése, hogy hogyan akadályozzuk meg a pollenallergia kialakulását, illetve ha már megjelent a betegség, hogyan gyógyítsuk és hogyan küszöböljük ki vagy csökkentsük a különböző gyógymódok esetleges mellékhatásait. Ezek nagyon fontos, szaktudást és persze anyagi ráfordítást igénylő feladatok.

 

E területet érintően mekkora összegről folyik a vita az Európai Parlamentben?

 

A 120 millió eurós büdzséből az erre a területre szánt 40 millió euróra sokan „pályáznak”, nagy a lobbizás. Az én javaslatom 2 millió eurót kért a kutatási projektre. A környezetvédelmi bizottság szocialista tagjai nem támogatták a javaslatot, de a grémium egésze igen. Végül, mire a költségvetési bizottság elé került a dokumentum szeptember végén, sikerült a szocialistákat is meggyőznöm a projekt hasznáról, így ott már ők is támogatták a javaslatot, igaz, a 2 millió eurót másfélre csökkentették.

 

Az Európai Parlament mikor dönt az összeg odaítéléséről?

 

Első olvasatban a napokban tárgyalta a Parlament a 2010. évi költségvetés tervezetét, és – benne a parlagfű-kutatásra vonatkozó javaslatommal – támogató döntést hozott. Ez alapján komoly esélyt látok arra, hogy második olvasatban is pozitív lesz a döntés.

 

Ha a projekt megkapja a kért anyagi forrást, mi lesz a következő lépés?

 

Ebben a pozitív fejleményben bízva azt szeretném, és azért lobbizom, hogy magyar kutatócsoportok, egyetemek kaphassák meg a parlagfű-kutatás lehetőségét. Hiszem, hogy a magyar szakemberek jó eredménynel léphetnek fel a parlagfű ellen.