Újhartyán nyerte a parlagfűmentesítési versenyt
Újhartyán nyerte meg 2009-ben a Pest Megyei Önkormányzat és a "Tégy a parlagfű ellen!" Közhasznú Alapítvány közös pályázatát, melynek jutalma egy négy millió forint értékű játszótér.

Újhartyán nyerte a parlagfűmentesítési versenyt

A győztes településen hatszázan kerestek és irtottak parlagfüvet több mint 7 ezer négyzetméteres területen. Nem volt nehéz mozgósítani Újhartyán lakóit a parlagfű-mentesítés apropóján. A sváb települést összetartó, rendszerető emberek lakják, akiknél állandó hétvégi programnak számít a járda lesöprése, a gazok eltávolítása, a falu tisztántartása.

Schultz József polgármester hangsúlyozta, hogy náluk már az általános iskolában komoly környezettudatos nevelés folyik és arra is kitért, hogy a 2700 fős településen folyamatosan növekszik a gyermekek száma. Különösen jelentős ezért, hogy egy új játszótérrel gazdagodhat Újhartyán. A tervek szerint a játszóteret a készülő új óvodával együtt adják át.

A Pest Megyei Önkormányzat és a „Tégy a Parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány közös versenyének lényege, hogy a települési önkormányzatnak helyiek és civil szervezetek bevonásával kell parlagfű-mentesítési akciót szerveznie. Az elvégzett munkát fotóval kell igazolni, valamint az akció dokumentációját a település jegyzőjének hitelesítenie kell. Az elbírálás során azt veszik figyelembe, hogy mennyien vettek részt az akcióban és hogy a településen mekkora belterület lett gyommentes. Az idei versenyre húsz érvényes pályázat érkezett be határidőre. Első helyen Újhartyán végzett, Monor a második lett, míg a harmadik helyezést Hernád kapta meg.