Európai összefogást a parlagfű ellen
Áder János (Fidesz) európai néppárti politikus a parlagfűkutatással kapcsolatos kísérleti projekt elindítására tett javaslatot az Európai Parlamentben.

Európai összefogást a parlagfű ellen

A képviselő által szorgalmazott kísérleti projekt célja nemzetközi tudományos kutatások, adatgyűjtés és adatértékelés segítségével feltárni a parlagfű terjedése elleni védekezés, valamint a pollenallergia megelőzésének és kezelésének leghatékonyabb módját.

Az EP környezetvédelmi bizottsága a 2010-es költségvetés tárgyalása során támogatta a 2 millió eurós projektre tett javaslatot. Indoklásában Áder János hangsúlyozta, hogy az enyhülő éghajlatnak köszönhetően a már nemzetközi szinten is elterjedt parlagfű fokozatosan egyre szélesebb területeket hódít meg. A növekvő pollenszennyezettség 50-60 millió ember európai polgár egészségét károsítja, ami hatalmas költségeket és károkat okozva egyre súlyosabb közegészségügyi problémát jelent Európában, különösen néhány közép-és kelet-európai országban. A probléma – a parlagfű-pollen határokon átnyúló terjedése miatt – csak európai szinten kezelhető hatékonyan. Allergén pollenjének köszönhetően a parlagfű terjedése komoly közegészségügyi problémát jelent számos európai országban. A legfertőzöttebb területek Franciaországban, Németországban, Dániában, Olaszországban, Ausztriában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában találhatóak. A parlagfű-pollen határokon átnyúló terjedése miatt az egyes országok területére korlátozott irtási programok nem lehetnek sikeresek, ezért közös európai cselekvés szükséges.

A benyújtott tervezetet legközelebb a költségvetési bizottság tárgyalja szeptember 30-án, ezt követően kerülhet sor a plenáris tárgyalásra.