Egyre többet tudnak a diákok a parlagfűről
Alsós és felsős általános iskolás gyerekek foglalták el 2008. november 27-én a Vármegyeháza Dísztermét. A kétfordulós vetélkedőt Pest Megye Önkormányzata és a "Tégy a parlagfű ellen!" Közhasznú Alapítvány közösen rendezte. A döntőbe 972 versenyzőből 156 tanuló jutott be.

Egyre többet tudnak a diákok a parlagfűről

A gyerekeket és tanáraikat Dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke köszöntötte. Felhívta a figyelmet arra, hogy a parlagfű-allergia mintegy kétmillió embert érint, s ennek is köszönhető, hogy a Pest megyei diákok fontosnak tartják a megelőzést.

 

„Egészséges életmóddal az allergia megelőzhető!” címmel megrendezett versenyre 45 pest megyei településről 243 csapattal, összesen 972 pest megyei tanuló jelentkezett. A vetélkedő döntőjében az elődöntőn legjobbnak bizonyult 39 négyfős csapat, vagyis 156 tanulót vett részt.

 

Az alsó és felső tagozatos diákok a Megyeházán megrendezett döntő 5-5 versenyállomásán bizonyíthatták felkészültségüket, kreativitásukat. Az otthonos hangulatot finomságok, például mandarinfalatkák, valamint a háttérben álló vászonra vetített Homoki-Nagy István által írt és rendezett Cimborák című film adta meg. (A Cimborák kapcsán Fickó, a magyarvizsla és Pletyka, a tacskó kalandjain mulathattak és izgulhattak a gyerekek.)

 

A verseny során egészségtesztet töltöttek ki a diákok, egy, a környezetünkkel kapcsolatos 30 kérdésből álló rejtvényt fejtettek meg, majd 10 növényt kellett felismerniük, s közülük a parlagfüvet kiválasztani, egy parlagfű puzzle kirakása volt a negyedik, és a „Szél és ember” játék során ügyességi feladatot kellett végrehajtani. A plusz feladat során adott anyagokból, eszközökkel plakát készítése az egészséges életmódról. Ez utóbbi feladat miatt foglalták el papírokkal, ragasztóval, ceruzával, tollal a kezükben a Díszterem minden szegletét és négyzetméterét a diákok.

 

„Egészséges életmóddal az allergia megelőzhető” vetélkedő végeredménye

 

Alsó tagozat

I. Tatárszentgyörgyi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola

(A négytagú csapat minden tagja egy-egy kerékpárt és bukósisakot kapott)

 

II. Vecsési Dorfschule

(A négytagú csapat minden tagja egy-egy MP4 lejátszót és könyvet kapott)

 

III. Bugyi Kazinczy Ferenc Általános Iskola

(A négytagú csapat minden tagja egy-egy MP3 lejátszót kapott)

 

Felső tagozat

 

I: Taksonyi Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola

(A négytagú csapat minden tagja egy-egy kerékpárt és bukósisakot kapott)

 

II. Piliscsaba Klotildligeti Ward Mária Általános Iskola

(A négytagú csapat minden tagja egy-egy MP4 lejátszót és könyvet kapott)

 

III. Hernádi Általános Iskola

(A négytagú csapat minden tagja egy-egy MP3 lejátszót kapott)

 

Pest Megye Közgyűlése elnöke, Dr. Szűcs Lajos által felajánlott különdíjakat kapták

 

A tápiószelei Általános Iskola első osztályos tanulókból álló csapata

A Cházár András Többcélú Közoktatási Intézet Szentendrei Tagintézményének csapata, amely fogyatékkal élő gyermekből állt.

E két csapat tagjai fából készült társasjáték-készletet kaptak.

 

A vetélkedősorozat fővédnökei, Dr. Áder János, a "Tégy a parlagfű ellen!" Közhasznú Alapítvány alapítója, és Dr. Szűcs Lajos közgyűlési elnök a döntőbe került csapatok összes tagját parlamenti látogatásra hívta meg.