Tégy az össznépi patópálság ellen!
Jankovics Marcell ott tépi ki a földből a parlagfüvet, ahol éri, fontosnak tartja az ellene folytatottküzdelmet. Elszomorító tapasztalata, hogy már a svábokra is jellemző az össznépi patópálság, aminek a legyőzésével pedig még a parlagfűmentesítésben is sokat lépnénk előre.

Tégy az össznépi patópálság ellen!

Magyarországon ma népbetegségnek számít az allergia, s különösen a parlagfűre érzékenyek száma magas. Mintegy kétmillióra becsülik ezt a számot. Van az Ön környezetében – család, munkahely – parlagfű-allergiás?

Én magam nem vagyok az, de természetesen ismerek allergiásokat. Nem csak parlagfűre érzékenyek, másra is. Szomorú, hogy a fiatalok közt van több.

 

Előfordul például, hogy színházban vagy koncerten valaki sorozatosan tüsszög. Megtörtént Önökkel is hasonló eset?

Igen. A koncerten, színházban a köhögők zavarnak.

 

Ön, aki nem allergiás, mit tud tenni azok érdekében, akik szenvednek?

A parlagfüvet irtom, ahol érem. Még annak a sváb falunak a határában is, ahová gombászni járok. Az össznépi patópálság már a svábokat is megfertőzte. Sokáig adóm 1 %-át is e célra ajánlottam föl. A kertünk tiszta, ki is ragasztották a kapura az erről szóló elismerő nyilatkozatot. Csakhogy nem akármilyen munka volt.

 

Történt, hogy egy jeles kertészt felkértem arra, hogy hozza rendbe a kertünket. Kiöregedett két cseresznyefa, egy szilva- megy egy sárgabarackafa, alattuk a fű is kipusztult. Emberünk remek munkát végzett, még új földet is hozott, hogy az új fű szebben zöldüljön a réginél. Ez jó ötlet lett volna, csakhogy a föld telistele volt parlagfűmaggal. Amikor túl voltunk az első fűkaszáláson, neki kellett esnem, és kiszedegetnem a kis parlagfűhajtásokat. Volt vagy százezer darab.

 

Ráment a nyaram, meg a derekam.

 

A parlagfű nem egyszerűen kiirtható növény, világszerte küzdenek ellene. Mégis, mit gondol, mi a kivezető út ebből a helyzetből?

Át kell nevelni ezt a ellumpenesedett, trehány népet, amelyik mástól, másoktól vár megoldást. Alig egy ezreléke hajlandó tenni is valamit sorsunk jobbra fordulásáért. A parlagfű is közállapotaink egyik tünete.

 

Replica Handbags