Idén már nem lesz több parlagfű
Véget ért a parlagfűszezon. Ezért Fuss a parlagfű ellen! címmel rendeztek sportnapot a Margit-szigeten. A rendezvényen Monspart Sarolta világbajnok tájfutó látta el szakmai tanácsokkal az érdeklődőket. Magyarországon az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen megemelkedett az allergiások száma. A magyar lakosság ötöde, több mint 2 millió ember szenved ettől a betegségtől. A Magyar ATV tudósítása 2008. október 12-én.

Vége a parlagfű szezonnak a Margitszigeten futással és gyaloglással ünnepelték meg a tiszta levegőt.

 

„Az ember azért kap az élettől kisebb-nagyobb pofonokat, aki az allergiás pofont kapta vagy a parlagfüvest, azaz övé. De azzal is lehet együtt élni, lehet jól érezni magát és lehet, sőt mi több, kell sportolni.” – mondja Monspart Sarolta Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársa.

 

Teri néni 10 éve szenved az allergiától. A mai sportnapon 83 évesen 3 kilométert gyalogolt, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a parlagfű szennyezettségre.

 

Magyarország a parlagfű által az egyik legszennyezettebb ország a világon. De az Amerikából származó gyomnövény egész Európában megtalálható. Hazánk után Franciaország küzd leginkább ezzel a problémával.

 

Az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen megemelkedett az allergiások száma. A magyar lakosság ötöde, több mint 2 millió ember szenved ettől a betegségtől. Ezért a szervezők is kérik, hogy aki tudja, irtsa a parlagfüvet.

 

„Az allergiásoknak már az is nagyon sokat számít, hogyha a pollenmennyiség jelentősen lemegy arra a szintre, ami még tüneteket nem

Vagy nagyon kicsiket vált ki.” – mondja Dr. Babai László, a Budai Allergiai Központ igazgatója.

 

 

Az idejében fel nem fedezett allergia a gyermekeknél akár asztmát is okozhat. A „Tégy a parlagfű ellen!” közhasznú alapítvány alapítója maga is szenved a gyomnövény okozta allergiától. Áder János szerint összefogásra van szükség.

 

A parlagfű okozta allergia első tünetei leggyakrabban gyermek- vagy fiatal felnőttkorban kezdődnek, de bármely életszakaszban akár 60-70 éves korban is felléphetnek.

 

Forrás