Mennyit költött reklámra a „Parlagfűmentes Magyarországért” Tárcaközi Bizottság?
Áder János, a "Tégy a parlagfű ellen!" Közhasznú Alapítvány alapítója ezen a címen nyújtott be írásbeli kérdést Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterhez. Az alábbiakban a kérdést és a választ egyaránt közreadjuk.

Mennyit költött reklámra a „Parlagfűmentes Magyarországért” Tárcaközi Bizottság?

Tisztelt Miniszter Úr!

Kérem, tájékoztasson arról, hogy mennyit költött a parlagfű elleni fellépéssel kapcsolatos médiakampányra, reklámokra a „Parlagfűmentes Magyarországért” Tárcaközi Bizottság 2006-ban, és hogyan alakulnak ezek a kiadások 2007-ben.

Várom Miniszter Úr válaszát!

Budapest, 2007. július 20.

dr. Áder János

Tisztelt Képviselő Úr!

A Házszabály 91. §-a alapján K/3493., K/3495 . és K/3496 . számon hozzám benyújtott, „Mennyit költött reklámra a Parlagfűmentes Magyarországért Tárcaközi Bizottság?”; „Nem tartja aránytalannak a parlagfűvel erősen szennyezett és a közérdekű védekezéssel érintett területek nagysága közötti különbséget?”; illetve „Mekkora volt az átlagos parlagfű pollenkoncentráció a 2006-os szezonban?" című írásbeli kérdéseire a következő válaszokat adom.

K/3493 számú kérdésére válaszolva tájékoztatom, hogy a „Parlagfűmentes Magyarországért” Tárcaközi Bizottság minden évi intézkedési terve nyilvánosan hozzáférhető a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján. Az intézkedési terv tartalmazza az adott évre tervezett tevékenységeket, valamint a tevékenységekhez rendelt források nagyságát. A 2006. évi kommunikációs tevékenységről részletes beszámolót olvashat az Ön által is említett „Parlagfűmentes Magyarországért” Tárcaközi Bizottság 2006. évi beszámoló jelentésében _ Az Ön által feltett kérdésre a pontos válasz: a „Parlagfűmentes Magyarországért” Tárcaközi Bizottság 2006. évben 50 millió Ft-ot használt fel kommunikációs tevékenységre, 2007 . évben 45 millió Ft-ot tervezett. A kommunikációs tevékenység a médiakampányon és reklámokon kívül tartalmazza a jegyzőknek szóló és a lakosság részére készített kiadványokat, valamint az országos konferenciák szervezését is.

Képviselő úr K/3495. számú kérdésére válaszolva a következőkről tájékoztatom.
Nem tartom aránytalannak a parlagfűvel erősen fertőzött területelv nagysága és a közérdekű védekezéssel érintett területek nagysága közötti különbséget. A parlagfű-mentesítés a tulajdonos, vagy földhasználó kőtelezettsége, a közérdekű védekezés elvégzése csak egy eszköz, mellyel a törvényi kötelezettség be nem tartása szankcionálható. Célunk továbbra sem az, hogy az állain végeztesse el a közérdekű védekezést a tulajdonos, vagy földhasználó helyett, hanem, hogy minden eszközzel a lakosság törvényes magatartását támogassuk. Reményeink szerint évről évre kevesebb közérdekű védekezés elvégzésre lesz szükség. A területen dolgozó szakemberek tapasztalatai szerint ugyanakkor a lakosság jogkövető magatartása is évről évre erősödik.

K/3496. számú kérdésével összefüggésben a következő adatokról tájékoztatom. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Aerobiológiai Hálózata az országban 19 állomáson méri, mintázza és értékeli 32 növény és 2 gomba légköri pollen/spóra koncentrációját. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt mondhatjuk, hogy tendenciát nem lehet megállapítani egyes évek összehasonlítása során, különösen nem biológiai allergének esetében. A növények fejlődésére a mostanában igen szeszélyes időjárás mellett még számos más tényező is jelentős hatással bír. A mérési adatok azt mutatják, hogy az elmúlt években országszerte csókkent a levegő parlagfű pollen-koncentrációja, de még mindig nagyon magas azoknak a napoknak a száma, amikor a pollenkoncentráció 30 db/m3 felett van.

A pollenterhelés szerint kiemelten fontos paraméterek elemzése: az összpollenszám mutatja meg, hogy a szezon egészét milyen pollenterhelés jellemezte. A 2006. évi összesítés szerint a legtöbb pollent nem Kecskeméten mérték, mint az előző években, hanem Pécsett (8640 db pollenszem/m3).
Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb állomáson 2006-ban a 2004 es évhez hasonlóan több pollent monitoroztak összességében, mint 2005 ben.

Kivétel ez alól: Debrecen, Kecskemét, Nyíregyháza és Tatabánya, ahol a pollenmennyiség fokozatosan csökkent. A legnagyobb növekedés az előző évhez viszonyítva Szolnokon volt, azonban országos viszonylatban itt még mindig a közepes értékek jellemzőek.

A parlagfű pollenkoncentrációja szempontjából fontos a napi maximum érték. Ez azt jelenti hagy az adott évben mikor és hol mérték a legmagasabb koncentrációt. 2006-ban a legmagasabb napi maximumot Pécsett monitorozták (705 db pollenszem/m3), ez magasabb mint az előző évben Szekszárdon mért érték (549 db pollenszem/m3), de alacsonyabb, mint a 2004-es veszprémi maximum (785 db pollenszem/m3).

Általánosságban is elmondható hogy a napi maximum értékek 2006-ban a 2004-ben mértekhez hasonlóan magasabbak mint 2005-ben voltak. Vannak azonban olyan városok is, ahol a 3 év során folyamatosan csökkent ez a mutatószám – ezek: Debrecen, Győr, Nyíregyháza és Szekszárd. 2006-ban 3 olyan állomás volt, ahol a napi értékek egyszer sem értek el a 100 db pollenszem/m3 feletti nagyon magas szint határértékét: Eger, Salgótarján és Tatabánya. Ez mindenképpen pozitívnak tekinthető.

A 30 db pollenszem/m3 feletti napi pollenkoncentráció már minden parlagfű pollenre érzékeny embernél tüneteket, okoz ezért fontos információ, hány ilyen nap volt a szezon folyamán. Ezeknek a napolyak a száma 2006-ban Veszprémben volt a legmagasabb (38) – ami viszont alacsonyabb volt mint az előző években regisztráltak (2004: 47/Veszprém 2005: 41 /Kecskemét).

Azonban egyetlen olyan város sem volt, ahol ne lett volna ilyen nap, és a legtöbb helyen ez az érték emelkedett, amiből láthatjuk, hogy a parlagfű pollenterhelés az egész országban jelentős volt.

A 30 db pollenszem/m3 feletti napok közül a 100 db pollenszem/m3 feletti értékekkel jellemezhetőek adják a nagyon magas pollenterhelésű napokat. A legtöbb ilyen napot Zalaegerszegen regisztrálták 2006-ban (27). Ugyanakkor ez az érték is alacsonyabb, mint amit az előző években detektáltak (2004: 32 és 2005: 28/Kecskemét).

A 2006. évi pollenszezonra jellemző legfontosabb paramétereket összefoglalva megállapítható, hogy a pollenterhelés 2005-ben alacsonyabb volt, mint 2006-ban. A változások szempontjából a legkedvezőbb képet Tatabánya, Nyíregyháza, Debrecen Kecskemét mutatja, ahol 2 vagy 3 paraméter is csökkent az előző évihez képest is. Ezek közül is Tatabányát lehet kiemelni ahol nemcsak a változás volt kedvező irányú hanem a szezonra jellemző paraméterelvet is alacsony értékek jellemezték.

A 2007. év speciális időjárási viszonyai miatt igen nehéz lenne előre jelezni hogy milyen pollenterhelésre számíthatunk. A tavasz folyamán még azt lehetett feltételezni, hogy a parlagfű pollenszezon más növényekéhez hasonlóan 3-4 héttel a szokásos időpontnál korábban kezdődik, és korábban is éri e1 a csúcsát. Ma azt mondhatjuk, hogy néhány állomáson ugyan megjelentek az első parlagfű pollenek, de ez a megelőző években is így volt július végén. Ma azt valószínűsítik a szakemberek, hogy a szezon kezdetén és a tetszés idején nem fog lényegesen eltérni a korábbi évektől, de előfordulhat, hogy hosszabb ideig fennáll.

A pollenterhelés csökkenő tendenciája feltételezhetően az idei esztendőben is az elmúlt évekhez hasonlóan folyatódik.

Kérem válaszom szíves elfogadását.

Budapest 2007. augusztus 06.

Gráf József

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter