Svájcban mindenki büszke a kertjére
Céljuk összegyűjteni minden lehetséges információt a parlagfűről, és mindenki számára elérhetővé tenni. Bernard Clot (MeteoSwiss, Payerne, Svájc) két új weblapról számol be, melyeket amerikai és európai tudósok a parlagfű elleni harcban vetnek be.

Svájcban mindenki büszke a kertjére

Előadásában szót ejtett egy parlagfűvel kapcsolatos weboldalról. Miért hozták létre ezt a honlapot?

Két különböző, a témával kapcsolatos honlapunk van Svájcban. Az egyiket a polleneknek és az allergiának szenteltük, itt található információ többek közt a parlagfűpollenről is. De emellett most indítottunk egy teljesen új parlagfű-honlapot, amely kizárólag a parlagfűvel és az ezzel kapcsolatos problémákkal foglalkozik. Svájcban két nagyobb területen található parlagfű, és néhány kisebb foltban találtak már vidéken is. Tehát az elterjedés korai fázisában vagyunk. Reménykedünk benne, hogy gátat szabhatunk az invázió kialakulásának, és ebben többek közt ez a honlap is segítség lehet.

Tehát a honlap a megelőzés elősegítését szolgálja.

Igen. Mivel a legnehezebb feladat az, hogy meggyőzzük az embereket arról: már most, a komoly allergiahelyzet kialakulása előtt tenni kell valamit a parlagfű ellen. Elég nehéz rávenni az embereket a cselekvésre.

És mégis, hogyan sikerül?

Svájcban már most három szabály van érvényben a parlagfű ellen. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy öt éven belül sikerült ezt elérni, mert az igazság malmai Svájcban rendkívül lassan őrölnek. A honlappal is a legfőbb cél az emberek tájékoztatása volt. A dolog legfontosabb része az interdiszciplináris együttműködés: biológusok, orvosok, mezőgazdasági szakemberek vettek részt az összefogásban. A mezőgazdaságban dolgozók nagyon sokat segítettek, mivel mindenképp szerették volna elkerülni, hogy a mezőgazdaság egészségügyi problémák forrása legyen Svájcban. Végül az összefogás sikeresnek bizonyult, a hatóságok intézkedtek.

Visszatérve a weboldalra, milyen a honlap látogatottsága? Mekkora az érdeklődés?

Az új oldal - http://www.ceal.psu.edu/ragweed.htm - még nagyon friss, igazából nem tudom. De Franciaországban létezik egy hasonló oldal - http://www.ambroisie.info -mely az rendkívül népszerű, rengeteg látogatója van. Szerintem ez az ügy nagyon fontos. Mert az emberek legtöbbször azt kérdezik, honnan ismerhetik fel a növényt. A weboldalon rengeteg képet teszünk közzé a növényről, hogy az emberek társadalmi munkában, maguktól is tehessenek ellene. Vagyis ha meglátják, gyökerestől tépjék ki.

Tehát legyen mindenki tudatában a veszélynek.

Igen. Emellett az elmúlt években jelentős médiakampány is folyt Svájcban, így sokan értesülhettek a parlagfűveszélyről. Ők most mind földre szegezett tekintettel vadászhatnak a parlagfűre. Nálunk mindenki büszke a saját kertjére. Ha tehát a gyom felbukkan, nincs sok esélye, remélhetőleg. Természetesen az utak mellett és a mezőgazdasági területeken már nem ilyen egyszerű a helyzet, ez egy másik probléma.