Egyre korábban jelennek meg a pollenek
Az utóbbi években enyhék a telek, így jellemző, hogy már egyre korábban, így akár januárban is megjelennek a pollenek. Az allergiaszezon elkezdődött, az elmúlt napokban az égerfa, mogyorófa, tiszafa és ciprusfélékre allergiásoknál már jelentkezhettek a tünetek.

Egyre korábban jelennek meg a pollenek

A lehűlés hatására ugyan most éppen mérséklődött a pollenterhelés, ám az újabb felmelegedés felerősíti a virágzó fák pollenszórását és vele együtt az allergiás tüneteket is. Aki a most virágzó fák pollenjére allergiás, tüneti kezelést tud igénybe venni – magyarázza dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

A szakember szerint antihisztamin tartalmú készítményekkel és szteroid orrspray segítségével enyhíthetik az érintettek az allergiás tüneteiket. Igazán hatékony kezelést több készítmény kombinációjával lehet elérni, ezért érdemes allergológushoz fordulni, aki a főbb tüneteink szerint fogja a legmegfelelőbbet javasolni.

Tartós megoldás is létezik a tünetek ellen

A tüneti kezelés mellett létezik tartós megoldás is az allergia ellen. Az allergén immunterápia segítségével el lehet érni, hogy a betegnek ne kelljen tüneti szereket szednie és ezek nélkül is jól érezze magát az adott pollenszezonban. A kezelés során lényegében áthangolják a beteg túlműködő, a polleneket is a szervezetre veszélyes anyagként kezelő és ellenük védekező immunrendszerét. A kezelés során megtanítják az allergiás beteg immunrendszerének, hogy ne reagáljon ezekre az allergénekre.

Az allergén immunterápia teljes időtartama 3-5 év, de a kezelés hatása már az első évben érezhető. A betegek beszámolói alapján csak a pollenterhelés csúcsidőszakában, 1-2 hétig van szükség tüneti készítmények kiegészítő használatára. A terápia alatt évről évre további javulás várható, végeztével pedig a tüneti készítmények akár teljes egészében el is hagyhatók.

A parlagfű-allergiások akár már most elkezdhetik az immunterápiát

A tüneti kezeléssel szemben az allergén immunterápiát nem akkor kell kezdeni, amikor az allergén pollenek megjelennek a levegőben, hanem minimum 2 hónappal korábban. Aki tehát a jelenleg tüneteket okozó pollenekre allergiás, már csak jövőre kezdheti meg a kezelést. Aki viszont például a májusban virágzó pázsitfüvekre allergiás, február elején még van lehetősége a tartós kezelés megkezdésére. A leggyakoribb allergén növény, a parlagfű esetében pedig legkésőbb májusban lehet elkezdeni az allergén immunterápiát.

2022. 01. 31. / Forrás: Budai Allergiaközpont