Mesterséges intelligenciával teszi hatékonyabbá a parlagfűirtást a díjnyertes magyar startup
Az Agtech Summit eseményen zárult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2021-es inkubációs programja, amelyen a résztvevő startupok bemutatkozása mellett kiválasztották az év leginnovatívabb agrárstartup ötletét is.

Mesterséges intelligenciával teszi hatékonyabbá a parlagfűirtást a díjnyertes magyar startup

A címet idén a kultúrnövények és gyomnövények mesterséges intelligenciával támogatott felismerését segítő Proofminder kapta. A cég egy, a Corteva Agriscience-szel közös, háromhónapos projektben tesztelte megoldását, ami drónfelvételek elemzésével akár több ezer hektáron is lehetővé teszi a parlagfű célzott irtását.

„A gépi látás segítségével levélszinten meg tudjuk mondani, hogy melyik növény beteg, hol van a gyom, vagy milyen fajta gyomról van szó, mindez segíti a gazdákat a problémák pontos felderítésében és a döntéshozatalban is. A folyamatok optimalizálásán túl a várható hozamról is képet ad a platform a gazdáknak” – mondta el a Világgazdaságnak Havas Norbert, a Proofminder egyik alapítója.

Alkalmazásukkal általános innovációs képességet hoznak az agráriumba, ugyanakkor az operatív döntéstámogatásban konkrét javaslatokat tudnak tenni a gazdáknak. Ezt tartják az alapítók a platform egyik nagy előnyének amellett, hogy könnyen tudnak új képességeket adni a rendszerhez. Az alapító elmondása szerint a Proofminder megoldása abban egyedülálló, hogy nem általános ajánlásokat, hanem adatalapon konkrét és gyakorlati javaslatokat fogalmaz meg a gazdáknak, ezáltal a napi termelésbe szállítanak feladatokat.

A startupot egy háromtagú, programozói, üzletfejlesztési és nagyvállalati tapasztalattal rendelkező csapat alapította. A házon belüli IT-tudással készült termék első verziója már piacképes, és az első ügyfelek el is kezdték használni. A csapat most befektetőt keres, a tőkéből tovább fejleszti a terméket, és intenzív marketingtevékenységet folytat. Havas Norbert elmondása szerint a NAK programja egyedülálló tesztelési lehetőséget biztosított a startupnak, és kijelölte számára a következő másfél év fejlesztési irányait.

2022. 01. 03. / Forrás: magro.hu, Világgazdaság