Orvosi tanácsok a pollenszezon közepén
A parlagfű-allergia tünetei felnőtt- és gyermekkorban is megjelenhetnek. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogyan ismerhetjük fel és mivel kezelhetjük a panaszokat.

Orvosi tanácsok a pollenszezon közepén

Tavasztól őszig sokan küzdenek a pollenallergia következtében szénanáthás tünetekkel. Ha a szabadban orrdugulás, orrfolyás, szemviszketés, könnyezés és tüsszögés jelentkezik és ez hetek óta tart, akkor javasolt allergológushoz fordulni.

A tünetek kapcsán először a legtöbben arra gondolnak, hogy csak a változékony időjárás miatt megfáztak. A nátha azonban 7-10 nap alatt rendszerint elmúlik, így ha már valóban hosszabb ideje tüneteink vannak, forduljunk allergológushoz.

A parlagfű pollenszórása ebben az időszakban tetőzik, a hazánkban leggyakoribb allergénnek számító növény pedig évről évre egyre több embernél okoz panaszokat. Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a parlagfű-allergia tünetei kialakulhatnak fokozatosan, kezelés nélkül szezononként egyre súlyosbodó tünetekkel, de akár hirtelen is megjelenhetnek, minden előzetes erre utaló jel nélkül.

Ha valaki augusztus közepétől októberig tartó időszakban elhúzódó orrfolyást, orrdugulást, orr- és szemviszketést, könnyezést és tüsszögést tapasztal, esetleg torok- és bőrviszketéssel együtt, akkor javasolt allergológussal konzultálnia. A tünetek alapján nagy valószínűséggel parlagfű allergia áll a háttérben, de ennek alátámasztására allergiavizsgálatot is végeznek. A vérvizsgálat eredményét néhány napon belül kapjuk meg, de az orvos addig is ellát bennünket allergia gyógyszerekkel, amik a tüneteinket enyhítik.

A tüneti kezelés alapvetően antihisztamin tabletta szedését jelenti, allergia elleni orrspray használatával kiegészítve. Szükség esetén szemcseppet is kaphatunk vagy krémet, ha a parlagfű pollen miatt bőrtünetek, viszketés is jelentkezne. Ezek a készítmények gyorsan enyhítik a parlagfű allergia tüneteit, de csak addig, amíg szedjük őket.

Ha valaki tartós megoldást szeretne, allergén immunterápiával érdemes próbálkoznia. A kezelés költségei itt átmenetileg magasabbak, ám a 3-5 éves terápiát követően 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el, így hosszútávon kifizetődőbb megoldás lehet. Az egyéb kedvező hatásairól - mint az újabb allergiák megjelenésének, vagy az allergiásoknál gyakori asztmás szövődmény megelőzése – nem is beszélve.

2021. 08. 26. / Forrás: Budai Allergiaközpont