Akcióban a debreceni parlagfűkommandó
Csaknem 533 ezer négyzetméteren találtak szennyezett területet, ezeknek a kaszálása megtörtént.

Akcióban a debreceni parlagfűkommandó

A tavalyi évben új alapokra helyezték Debrecenben a városüzemeltetést. Ennek egyik legfontosabb része az volt, hogy a Dekert Nonprofit Kft.-n belül létrehozták a parlagfűkommandót, ami riasztás után azonnal megkezdi a parlagfű irtását. A város területén és a peremterületeken innovatív módon drónokkal figyelik a parlagfű fertőzöttség mértékét – olvasható az önkormányzat közleményében.

A Dekert összesen több mint 2 millió négyzetméternyi területet kezel és gondoz, ebből csaknem 450 ezer négyzetméter az, ami önkormányzati tulajdonú ingatlan vagy építési terület, és több mint 1 millió 580 ezer négyzetméternyi a zöldterület nagysága – mondta el Balázs Ákos alpolgármester.

Az alpolgármester kiemelte: a tavalyi védekezésnek és a kedvezőbb időjárási körülményeknek köszönhetően az előző évhez képest most kevesebb a parlagfű Debrecenben. Csaknem 533 ezer négyzetméteren találtak szennyezett területet, ezeknek a kaszálása megtörtént – tette hozzá.

Az idei évben továbbfejlesztették a gépparkot, beszereztek öt nagyteljesítményű fűkaszáló traktort. Igyekeznek odafigyelni a fenntarthatóságra is, így egy jármű már teljesen elektromos meghajtású. Az öt jármű naponta csaknem 50 ezer négyzetméternyi területet tud lekaszálni – árulta el Balázs Ákos.

Az önkormányzati területeket figyelik, de megkérik a lakosságot, ha parlagfüvet észlelnek akár önkormányzati, akár magánterületen, jelezzék azt a hivatal felé. Amennyiben önkormányzati területről van szó, azt a munkatársaik 24 órán belül lekaszálják. Nem önkormányzati területről érkező bejelentés esetén továbbítják azt a kormányhivatalnak – hangsúlyozta az alpolgármester.

Amennyiben valaki parlagfüvet lát Debrecenben, észrevételt tehet a polgármesteri hivatal zöldterületi osztályán telefonon a 06 (52) 511-530-as számon munkaidőben, illetve e-mailben a zoldterulet@ph.debrecen.hu címen.

2021. 08. 11. / Forrás: civishir.hu