Országos parlagfű helyzetkép (2021. 06. 03.)
A száraz és hideg kora tavaszi időjárás nem kedvezett a parlagfű csírázásának és fejlődésének, a parlagfű csírázása a szokásosnál később, vontatottan indult meg. Idén a parlagfű kelése az ország nagy részén március végén, illetve április első felében kezdődött.

Országos parlagfű helyzetkép (2021. 06. 03.)

Április – akárcsak az előző hónap – az átalagosnál szárazabb, illetve hidegebb volt, erős éjszakai fagyokra és havazásra is volt példa. A fagyok hatására a parlagfű sziklevele besárgult, de a növények nem fagytak ki.

Májusban nagy mennyiségű csapadék hullott és a szokásosnál hűvösebb volt az időjárás. A folyamatos eső hatására sok parlagfű kelt ki. A gyomnövény kelése jelenleg is zajlik, az állományok az átlagosnál fejletlenebbek.

A parlagfű fejlettségi állapota változatos képet mutat. Május végén, június elején a parlagfüvek többsége szikleveles és tízleveles fejlettség közötti, a legfejlettebb egyedek a hajtásnövekedés állapotában vannak, 10-14 levelesek, magasságuk legfeljebb 20-30 cm (Hajdú-Bihar megyében legfeljebb 40 cm). A gyomnövény csírázásához adottak a kedvező feltételek a talaj nedvessége miatt.

A parlagfű legnagyobb mennyiségben táblaszéleken, táblák szegélyében, a kapás növényekkel elvetett és még gyomirtáson át nem esett táblákon, kiritkult táblarészeken, mezőgazdaságilag nem művelt területeken, ruderáliákon fordul elő. A forgalmasabb útszakaszok mentén az első kaszálást már elvégezték, illetve folyamatosan végzik.

2021. 06. 04. / Forrás: Nébih