Ismét elindult a Parlagfű Bejelentő Rendszer
Az idei évben már június 1-től fogadja a bejelentéseket a 2013 óta működő Parlagfű Bejelentő Rendszer, amellyel interneten keresztül bárki bejelentheti az általa észlelt parlagfüves területet.

Ismét elindult a Parlagfű Bejelentő Rendszer

A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult hatóságokhoz jutnak el. Amennyiben a bejelentő igényt tart rá, az általa megadott elérhetőségén (e-mailben, sms-ben) a bejelentésével kapcsolatban tájékoztatást is kap.

A Parlagfű Bejelentő Rendszert magánszemélyek, társadalmi szervezetek és vállalkozások is használhatják. A rendszer a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) oldaláról, a https://pbr.nebih.gov.hu címen közvetlenül elérhető.

A bejelentéshez előzetesen regisztrálni kell az internetes felületen. A regisztrációt követően akár otthoni interneteléréssel, akár mobiltelefonnal a helyszínen is megtehető a bejelentés. Belterület esetén az illetékes önkormányzathoz, míg ha külterületről van szó, az illetékes megyei kormányhivatal járási földhivatalához küldi meg a bejelentést a rendszer. A hatósági eljárás menetéről részletes tájékoztató található a honlapon.

A bejelentésnek mindenképpen tartalmaznia kell legalább egy GPS koordinátát. Ehhez a PBR bejelentő felületén kialakításra került a Google Earth térkép linkje, amely külön eszköz nélkül is lehetővé teszi a folt térképi pozicionálását, majd a GPS koordináta letöltését.

Belterületnél, ha tudjuk a bejelentéssel érintett parlagfüves ingatlan pontos címét, a rendszer automatikusan a címhez rendeli a GPS koordinátát. Ilyenkor nem kell térképpel pozícionált GPS koordinátát is megadni.

Okostelefonokra a Nébih Navigátor alkalmazás részeként tölthető le a PBR alkalmazás. Aki a rendszer működése közben problémát tapasztal, a pbr@nebih.gov.hu e-mail címen, vagy a Nébih ügyfélszolgálatán tehet bejelentést.

2021. 06. 01. / Forrás: Nébih