Egyre hosszabb az allergiaszezon
Egy friss tanulmány szerint a klímaváltozás miatt egyre hosszabb az allergiaszezon – írja az IFLScience híre nyomán a 24.hu.

Egyre hosszabb az allergiaszezon

William Anderegg, a Utahi Egyetem munkatársa csapatával azt mérte fel, miként alakultak a pollenszintek az elmúlt három évtizedben. Anderegg szerint korábban kisebb, jellemzően üvegházakban végzett vizsgálatok már felfedték, hogy erős kapcsolat van a virágpor mennyisége és a hőmérséklet között. Az új tanulmánnyal kontinentális méretben is sikerült igazolni az összefüggést.

Az amerikai Országos Allergia Hivatal az Egyesült Államok több területén is méri a levegő pollen- és penésztartalmát. A szakértők ezen állomások, illetve kanadai adatok segítségével mérték fel az észak-amerikai állapotokat 1990 és 2018 között. A csapat ugyanezen periódus klimatikus megfigyeléseit is elemezte.

Az érintett időszakban átlagosan 21 százalékos emelkedést tapasztaltak a pollen mennyiségében. A hőmérséklet emelkedése miatt az allergiaszezon immár 20 nappal korábban kezdődik, igaz, 10 nappal előbb is ér véget. A trend jóval erősebb a Texastól a Közép-Nyugatig húzódó térségben.

Andereggék szerint a virágpor mennyisége ott nőtt a leginkább, ahol a leggyorsabb felmelegedést tapasztalták. A hőmérséklet mellett a környezet szén-dioxid-szintje is segítheti a pollen termelődését, ezt azonban a friss eredményeikből statisztikailag nem sikerült bizonyítani.

2011. 02. 09. / Forrás: 24.hu