Egyszerre is támadhat az allergia és a koronavírus
Milyen különbségek vannak az allergia és koronavírus tünetei között? Erről is beszélt Nékám Kristóf allergológus a Metropol cikkében.

Egyszerre is támadhat az allergia és a koronavírus

Magyarországon általában február végén, március elején szokott a pollenszám olyan magas lenni, hogy érzékennyé váljanak rá az emberek – mondta a Metropolnak dr. Nékám Kristóf allergológus.

A Covid-19 és az allergia tüneteiről a szakember elmondta, bár mindkettő elsősorban a felső-légutakat támadja, egyszerű őket megkülönböztetni.

„A tünetek közötti hasonlóság kétségtelen, de a láz és hőemelkedés például nem jellemző az allergiás tüneteknél. Továbbá az allergiának általában évekre visszamenő tünetei vannak, amiket egy-egy „tapasztaltabb” allergiás már felismer” – közölte az orvos.

„Megtörténhet akár az is, hogy egy allergiás ember szervezete kezd el koronás tüneteket produkálni, mivel a szezon alatt kapja el a koronavírust” – tette hozzá. Azt javasolja, hogy akik hajlamosak az allergiára, jobban figyeljenek magukra és ha nem jellemző tüneteket produkálnának, hívják fel háziorvosukat.

Az allergia tünete lehet a tüsszögés, orrfolyás vagy éppen dugulás, a könnyező szem, viszketés. A koronavírusnál is előfordulhatnak megfázásra emlékeztető jelek, viszont itt általában párosulnak hozzá az allergia tüneteinél súlyosabb panaszok, például izomgyengeség vagy láz. A covidos embereknél pedig nem jellemző a viszketés, vagy éppen a tüsszögés. Az eltűnő ízérzékelés inkább a korona tünete, az allergiásoké inkább csak tompul.

2021. 01. 28. / Forrás: Metropol