Országos parlagfű-helyzetkép (2020. 10. 08.)
A parlagfű túlnyomó többsége elvirágzott az országban.

Országos parlagfű-helyzetkép (2020. 10. 08.)

Lezárult az idei évben a parlagfű növények fő virágzási időszaka. A pollenszóró egyedek aránya a megyék többségében elenyésző (legfeljebb 5%). A tavasszal kelt, legfejlettebb növényeknél a termésérés, magszóródás a meghatározó fenológiai állapot. A gyomnövény egyedei között egyre gyakoribbak a már jelentős mértékben leszáradt levelű példányok.

Új kelésű növény már csak ritkán található. A hosszú, száraz tavaszi periódus és a csapadékosabb nyári időjárás hozadékának tekinthető, hogy idén az átlagosnál magasabb volt a későbbi időszakban kelt parlagfű egyedek aránya, ezek a tényezők megnyújtották a növény fejlődési fázisait. A gyomnövény egyedeinek magassága országszerte változó képet mutat, az élőhelytől és a kelési időtől függően 20-220 cm közé tehető, a legtöbb parlagfű 100-200 cm-es nagyság közötti.

A parlagfű legnagyobb mennyiségben táblaszéleken, táblaszegélyeken, mezsgyehatárokon, a forgókban, tőhiányos helyeken, belvíz, valamint vadkárosítás miatt kiritkult táblarészeken, nem megfelelően gyomirtott táblákon, mezőgazdaságilag nem művelt területeken, ruderáliákon, útszéleken, árokpartokon, elhanyagolt zártkertekben, beruházási területeken fordul elő. A homoktalajokon a parlagfű jelenléte nagyobb arányú.

A szántóföldeken a folyamatos betakarítások, valamint vetés előkészítési munkálatok révén a parlagfűvel érintett terület az előző időszakhoz képest jelentősen tovább csökkent.

2020. 10. 08. / Forrás: Nébih